V.F. u Nakon predavanja

Kad zaboraviš i vlastito ime i datum: Kako se nositi s tom groznom tremom prije ispita?

Evo nekoliko savjeta kako se nositi s tremom prije ispita.

28. listopada 2022 13:22
Svi će morati ponovo polagati ispit.

Svi će morati ponovo polagati ispit. Foto: bibiphoto via Shutterstock

Jeste li kad pokušali izbrojiti koliko ste ispita do sada u životu riješili i položili, od osnovne škole pa sve do faksa? Vjerojatno biste se pogubili pokušavajući.

Unatoč tome, veliku većinu nas i dalje muči trema prije ispita, pogotovo usmenog. Profesor podijeli ispite, a ti zaboraviš svo gradivo koje si naučio. Sjedneš ispred profesora na usmenom, mozak ti je tabula rasa, ne znaš ni kako se zoveš... Zvuči li vam poznato?

Trema se često očituje u simptomima kao što su mučnina, nemir, bol u trbuhu i pad samopouzdanja. S jedne strane, ona može biti dobra jer to znači da je osobi stalo do onoga što radi pa se boji neuspjeha. U tome slučaju trema može biti poticaj i može imati pozitivan učinak.

S druge strane, može imati potpuno suprotan efekt: umjesto da potakne osobu da da sve od sebe, trema ju može potpuno „slomiti” i dovesti do ruba. Tada će se strah od neuspjeha pretvoriti u stvarni neuspjeh što može dovesti do novih problema, primjerice, još većeg straha kod pristupanja drugim ispitima i obavezama.

Nekima prije ispita treba umjetno disanje

Kako ova tema nije nepoznata većini studenata, podijelili su s nama kako se nose s tremom prije ispita.

„Ja sam definicija paničara. Ne paničarim kada trebam, ali zato prije ispita trebam umjetno disanje. Na dan ispita se uvijek dignem po noći i idem ponovo učiti, a kada učim, cijelo vrijeme imam grč u želucu, a neizostavne su mi i probavne tegobe“, priznaje studentica s Fakulteta političkih znanosti.

„Samopouzdanje mi je ravno nuli, a stvarno se i često osjećam užasno loše od grča u želucu i mučnine, iako je ta mučnina često i zbog pola kutije cigareta koju popušim do 8 ujutro zbog stresa. Nemam načina kako se boriti s tim, osim pušenja. Jednostavno čekam da to napišem i da ispit prođe i onda mi lakne. Možda mi lakne i previše jer me više nije ni briga koliko ću dobiti, samo mi je bitno da je to prošlo“, ispričala je.

Učenje večer prije ispita je dovoljno? Učenje večer prije ispita je dovoljno? Foto: Stock-Asso via Shutterstock

Ima i onih koji napišu ispit bez ikakvog stresa, ali ih panika uhvati tek nakon što ga predaju.

„Iskreno, ja tremu pred ispit uopće nemam, već me uhvati nakon ispita jer uvijek mislim da sam loše napisala isti i onda kukam svojim frendicama“, požalila se studentica s Fakulteta hrvatskih studija.

„Tako sam jednom sva uplakana sjela u kafić dok sam čekala rezultate ispita koji mi je bio uvjet za iduću godinu, misleći da isti neću proći. Kad su došli rezultati, malo je reći da su me frendice htjele ‛razbiti’. Dobila sam 4 i histeričan plač se pretvorio u isprike frendicama i nekontrolirani smijeh“, dodala je.

Tremu pred ispit ili nakon njega vjerojatno nikada nećeš potpuno izbjeći, ali evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći.

Pred sam ispit nemoj učiti, samo ponovi gradivo

Onaj osjećaj kad nisi stigao proći cijeli skriptu pa pokušavaš naučiti što više u tramvaju na putu do faksa. Od toga nema koristi, ponovi ono što si već naučio da bolje „sjedne“. Novim informacijama treba vremena da se pohrane pa ćeš si vjerojatno napraviti medvjeđu uslugu, osim ako nemaš fotografsko pamćenje.

Dan prije ispita ostavi za ponavljanje

Nastavno na prošli savjet. Bilo bi idealno kad bi bilo dovoljno vremena da sve naučiš do dana prije ispita, a onda taj zadnji dan ostaviš za ponavljanje svega. Tako će informacije ostati u dugoročnom pamćenju. Naravno, često za to nema dovoljno vremena, a i organizacija ti je vjerojatno loša kao i moja. Međutim, dobar je osjećaj kad znaš da si sve obavio na vrijeme. Dogodilo mi se jednom.

Naspavaj se

Zvuči nemoguće, ali noć prije ispita ne bi trebao učiti, nego spavati. Ako si gradio ponovio tijekom dana, potrudi se odspavati osam sati. I meni se dogodilo da dođem na ispit i onda od umora ne mogu razmišljati pa me uhvati panika. To je ono što pokušavamo izbjeći.

Pojedi nešto

Probavne tegobe su gotovo neizostavne. Bolovi i grčevi u trbuhu i konstantna mučnina su ono što nam ometa koncentraciju i želimo zbog toga iskočiti iz vlastite kože. Međutim, umor i glad su opasna kombinacija i teško je sjetiti se neke komplicirane definicije ako nam kruli u želucu. Plus, u dvorani će biti tišina pa će svi pogledi biti uprti u tebe. Pojedi nešto lagano i, po mogućnosti, zdravo da ti tijelo ima dovoljno energije.

Ne slušaj druge dok ponavljaju

Konačno stižeš na ispit i onda čuješ svoje kolege kako jedni druge ispituju gradivo, paničare i u zadnji tren ponavljaju. Onda i tebe uhvati panika jer shvatiš da ne znaš o čemu oni pričaju. Nisi to pročitao u svojoj skripti.

Ne treba ti taj stres u zadnjem trenutku! Čak i ako stvarno ne znaš sve, a vjerojatno ne znaš, ne stigneš to sada nadoknaditi. Uđi u dvoranu tik prije profesora ili jednostavno stavi slušalice u uši da ne čuješ kolege.

vezano Noć prije ispita postavlja se pitanje: Nakon predavanja Sjedi na rub kade i još nekoliko najboljih načina da ostanete budni ako morate učiti cijelu noć

Još vijesti