V.K. u Nakon predavanja

Niste stigli učiti i sad ne znate kako ćete položiti ispit? Ovih pet trikova će vam pomoći!

Ovih pet trikova može vam pomoći u tome – posebice zadnji.

11. studenog 2022 16:34
Niste spremni za ispit? Nema veze, možda imate sreće!

Niste spremni za ispit? Nema veze, možda imate sreće! Foto: shutterstock by ESB Professional

Polaganje ispita iznimno je stresan period studiranja. Grijanje stolca ili naslonjača nekoliko sati u komadu, a ponekad i cijelu noć, pa tako više dana zaredom, puno suza u slučaju negativne ili nedovoljne ocjene i još više stresa… Sve su to faze kroz koje je zasigurno svaki student prošao tijekom ispitnih rokova.

Pozitivna ocjena na ispitu bez ikakve prethodne pripreme je malo vjerojatan događaj, ali ne i nemoguć, kao što će potvrditi mnogi studenti. Bilo da ste loše organizirali vrijeme ili pak nekom drugom predmetu dali više vremena, jedan će na kraju ispaštati.

No, iako se niste savršeno pripremili za ispit, ne znači automatski da ćete pasti prilikom provjere znanja. Uz ovih pet praktičnih savjeta i ono malo znanja ipak će vam pomoći da uspješno položite ispit i upišete barem „labuda“ (dvojku) u indeks.

Razlučite ono najbitnije

Ako imate barem malo vremena za pripremanje ispita, izaberite samo glavne i one važne točke u skriptama i knjigama i fokusirajte se samo na njih.

Selektivnim biranjem samo onog najbitnijeg možda isključujete druga pitanja koja se mogu pojaviti na ispitu, ali dajete prostor onom najbitnijem, a upravo će se najbitnije vjerojatno i tražiti na ispitu.

Pojednostavite sadržaj i logički povezujte

Možete si pojednostaviti sadržaj i napraviti rezime koji vam može pomoći da prođete ispit usprkos tome što se učili vrlo malo.

Poželjno je podcrtati bitne dijelove tekstova koje učite kako biste si označili bitne dijelove gradiva, a ostale pozadinske informacije kasnije možete koristiti za povezivanje informacija. Tako da, iako niste prošli kroz svo gradivo u svojoj pripremi, dovoljno je znati najbitnije, ali onda to i logički povezati u smislenu cjelinu.

Zadnji dan „zagrijte stolac“

Kad dođete do dana pred ispit bez učenja, to može biti veoma velik razlog za odustajanje, no ipak, dajte si šansu.

Iako je učenje pod pritiskom vremena veliki napor, dio informacija zasigurno ćete zapamtiti, a kasnije ih možete iskoristi u ispitu, posebno ako imate dovoljno sreće da vas „pogode“ točno ta pitanja koja ste prošli. Osim toga, ako ste večer prije prošli barem neki dio gradiva, imate šansu to napisati i možda dobiti dvojku.

Stoga, kuhajte kavu, oboružajte se grickalicama i grijte stolac, naslonjač ili krevet – gdje god da učite.

Razumijevanje pročitanog

Postoje greške u tumačenju koje od samog početka mogu negativno utjecati na mogućnost pronalaženja točnog odgovora na ispitu. Učenje „napamet” je jedna od opcija, ali za prolaz na ispitu je zasigurno bolje učenje s razumijevanjem. Ako pažljivo čitate informacije, posvetite dovoljno vremena za razumijevanje pročitanog.

Na taj način, puno je lakše verbalizirati ideju svojim riječima na pitanjima za koja niste sigurni znate li odgovor ili ne, dok s učenjem „napamet” imate informaciju samo takvu kakva je. Drugim riječima, puno ćete lakše improvizirati na ispitu ako ste barem dio učili s razumijevanjem.

Koristite razumijevanje pročitanog gradiva i vlastitu logiku povezivanja pročitanog kako biste lakše formulirali odgovor.

Riskirajte i − probajte!

Najgore što možete učiniti je prijaviti ispit i na kraju ni ne pokušati odgovoriti ili se uopće ne pojaviti. Iako „turistički” izleti na ispit jesu popularni kako bi saznali kakva pitanja možete očekivati, barem pokušajte odgovoriti na neka pitanja, možda vam se sreća osmjehne i prođete ispit.

Ako i dalje doživite neuspjeh, barem znate kakva vas pitanja očekuju na sljedećem roku, a i ovo vam iskustvo može pomoći da ne ponovite iste greške koje ste napravili dotad.

Još vijesti