V.K. u Akademska četvrt

Studenti stomatologije odsad vježbaju na robotu-djevojčici koja povraća i plače od straha

Povraća, kašlje, kiše, pokušava pobjeći, odgovara na pitanja, a čak se i žali na ukočeni vrat.

16. svibnja 2022 13:17
Robot treće generacije

Robot treće generacije Foto: screenshot vita Youtube@reuters

Bez obzira koliko bili stari, većina nas ipak ne voli ambijent stomatološke ordinacije niti posjete "zubaru". S druge strane, studenti stomatoloških fakulteta možda nemaju strah od svog budućeg zaposlenja, već možda od nervozne djece i ostalih pacijenata koji im sjede u stolici, zajedno sa svojim strahovima.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Robotska stražnjica pomaže studentima medicine

Strah od zubarskog naslonjača i nije rijetka pojava, no, u svijetu dentalne medicine pojavila se lutkica koje se na prvi pogled užasavaju baš svi.

Naime, kako prenosi New York post, studenti dentalne medicine u Tokiju nedavno su počeli vježbati hitne medicinske procedure na novom robotu koji je dizajniran da izgleda kao djevojčica.

Reagira kao dijete

Pedia_Roid, kako se zove ovaj robot-djevojčica, napravljena je da automatski reagira na pokrete koji bi i inače uzrokovali stvarnu bol kod ljudi. Pedia-Roid plače i trese se, bori se da se oslobodi iz stolice ako netko od studenata "zabrlja" postupak, kako bi reagiralo i dijete koje sjedi u zubarskoj stolici.

Osim toga, ova uznemirujuća lutkica i proizvodi umjetnu slinu, a može i neočekivano povratiti, tresti se, imati smetnje u dišnim putevima, žaliti se na bolove u vratu, pa čak joj može i stati srce.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Brucoši u panici: Pogledajte robotske pse koji su dočekali studente ispred faksa

"Medicinska vještina i sposobnost se prvo grade na nauspjehu", kazao je za Reuters Koutaro Maki, zamjenik ravnatelja Sveučilišne stomatološke bolnice Showa.

"Ničije vještine se ne poboljšavaju samo nakon jednog pokušaja. Stoga smo zaključili da je robot jedini način koji bi studentima omogućio da uče iz svojih neuspjeha bez neugodnosti za pacijente", prenosi NY Post. 

Robota-djevojčicu napravili su na Odjelu za ortodonciju Sveučilišta Showa, a ovo je robot "treće generacije" jer su prethodno već proizveli dva modela. Ova nova lutka ima daleko naprednije značajke, gdje instruktori i profesori mogu koristiti zasebni kontroler dodirne ploče za "dodavanje" nepredvidivih situacija kao što su na primjer kašljanje, kihanje i povraćanje.

vezano Slika nije pronađena Laganini Robot bez problema prošao kolegij na fakultetu i imao prezentaciju sa studentom

Studenti - oduševljeni

Unatoč tome što lutka izgleda kao da je ispala iz noćnih mora, studenti kažu da su oduševljeni vježbanjem na Pedia_Roidu. "Ovaj robot se poprilično razlikuje od onih koje smo imali do sada po tome što su njeni pokreti vrlo slični pokretima pravog pacijenta. Čovjek zapravo osjeća poteškoću na radu s njom kao pacijenticom jer ima vrlo živu prisutnost", prenosi komentare studenata New York post.

vezano Slika nije pronađena Karijera Tko se boji pauka još: FER-ovci osmislili robota koji djecu uči programiranju i elektronici

Sveučilište Showa i dalje koristi prave ljude za završne kliničke ispite budućih stomatologa, ali se nadaju da će roboti uskoro preuzeti zadatak da ih studenti bockaju, bodu i buše prije nego što diplomiraju i postanu licencirani stomatolozi.

izvor: Nypost.com

Još vijesti