E.M. u Akademska četvrt

Ovaj budući matematičar s PMF-a nagrađen je za izvrsnost, a zbog predanosti obrazovanju, propustio je čak i dodjelu nagrade

Sebastian Uriel Arias pravi je primjer renesansnog tipa osobe

16. veljače 2023 16:12
Sebastian Uriel Arias

Sebastian Uriel Arias Foto: Sebastian Uriel Arias/MojFaks

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 15. veljače 2023. dodjeljene su nagrade najboljim studentima. Među njima je i Sebastian Uriel Arias, student 3. godine preddiplomskog studija matematike. Koliko ozbiljno shvaća svoje studentske obveze dokazuje anegdota kako nažalost nije prisustvovao dodjeli nagrada jer je, ni manje ni više, u to vrijeme polagao TOEFL ispit!

Riječ je o svestranom mladom Dubrovčaninu koji je nekoliko godina trenirao MMA, završio turističku i ugostiteljsku školu, pisao maturu iz francuskog jezika, najprije upisao studij psihologije, no već na prvoj godini shvatio da je matematika njegov poziv.

Što ti predstavlja ova nagrada? Jesi li ciljano stigao u društvo studenata s najboljim uspjehom?

Drago mi je što sam dobio nagradu jer pokazuje da se prepoznaje moj uloženi trud, a smatram i da mi povećava šanse za dobivanje stipendije u budućnosti, kao i otvara više mogućnosti za diplomski studij. Nisam ciljao prema ovome, zapravo sam krenuo sa stavom da je važno proći sve ispite. Međutim, nakon prvog semestra, kad sam vidio da mogu postići odlične rezultate, odlučio sam dati sve od sebe da ih i ostvarim.

Što po tvom mišljenju izvrsnog studenta izdvaja iz mora prosječnih? Misliš li da akademski uspjeh može utjecati na zaposlenje ili je poslodavcima to samo slovo na papiru?

Rekao bih da su dvije stvari ključne. Prvo, definitivno disciplina. Takva osoba mora biti voljna sama sebi kontinuirano zadavati teške ciljeve i biti dovoljno uporna da od njih ne odustaje. Drugo, treba biti onaj tip osobe kojoj osjećaj zadovoljstva nakon rješavanja teških problema nadmašuje trud kojeg je trebala uložiti da do toga stigne.
Mislim da akademski uspjeh može utjecati na zaposlenje, ali ne zbog veće ocjene u Studomatu nego zbog radne navike i samopouzdanja koje se na tom putu stekne.

Postoji li formula za tako izvrstan prosjek koju bi podijelio s našim čitateljima, pretežito studentima?

Mislim da je promjena mindseta iz „Želim ostvariti što bolje rezultate uz što manje truda” u „Trudit ću se koliko god treba da postignem ono što sam zamislio”, nešto najbliže univerzalnoj formuli za uspjeh.

Kako je došlo do odluke da želiš studirati matematiku na PMF-u u Zagrebu? Kada si shvatio da uživaš u rješavanju matematičkih problema?

Do matematike i upisa na PMF nisam došao preko noći. Od srednje škole pa do sada sam imao više smjerova kojima bih mogao krenuti, pa sam i nakon turističke škole u Dubrovniku upisao psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, za koju sam shvatio da mi ne odgovara i krenuo tražiti alternativu. Tu se našlo programiranje i tehnologija što me uvijek zanimalo, kao i interes za matematiku koji imam još od srednje škole. Tako sam došao do matematike i pronašao svoj put.

Jesi li ikad u žaru učenja požalio taj svoj odabir?

Još uvijek nisam požalio svoj odabir. Istina je da je smjer jako zahtjevan, pogotovo u početku jer se očekuje kontinuirano učenje. Ipak, smatram da pozitivne strane matematike, poput logičkog načina razmišljanja kojeg stekneš prilikom rješavanja problema i razumijevanje matematičke teorije koja se koristi u inženjerstvu i računarstvu, nadmašuju navedene nedostatke.

Koji bi savjet dao maturantima / studentima koji se bore s odabirom daljnjeg akademskog puta?

Preporučio bih im da ciljaju visoko i da ne podcjenjuju vlastite sposobnosti. Na kraju krajeva, u toj dobi jedino što ih može spriječiti u ostvarivanju vlastitih snova su oni sami. Također bih rekao da je normalno ne biti siguran u svoj put, kao i da imaju pravo pogriješiti.

Kako provodiš slobodno vrijeme? Čime se nagradiš nakon što položiš ispite?

Jako volim putovati, tako da se trudim na početku ili na kraju semestra, nakon što riješim obaveze na fakultetu, uskočiti u avion i istražiti neku novu zemlju.

Gdje se vidiš u budućnosti?

Nakon što završim preddiplomski na PMF-u volio bih poći na master u neku drugu europsku zemlju, poput Nizozemske ili Španjolske. Međutim, sviđa mi se sigurnost i kvaliteta života koju Hrvatska pruža tako da se vidim ovdje dugoročno.


Nadamo se da vas je Sebastianova priča uspjela motivirati, a njemu želimo svu sreću u budućnosti. 

Još vijesti