V.K. u Akademska četvrt

Nevjerojatna Lucija! 'Ubrala' Rektorovu pa postala i studenticom generacije: Razgovarali smo s njom

Lucija Tomac otkrila nam je u intervjuu kako se postaje studenticom generacije.

24. svibnja 2022 10:42
Lucija Tomac je studentica generacije

Lucija Tomac je studentica generacije Foto: Goran Kovačić, privatna arhiva

Lucija Tomac studentica je završne godine diplomskog studija pedagogije u Rijeci koja je na Danima Sveučilišta u Rijeci dobila Rektorovu nagradu za izvrsnost.

Rektorova nagrada, ali i titula studentice generacije

Nakon što je održana svečana sjednica Sveučilišta u Rijeci, dodijeljene su i Rektorove nagrade najboljim studentima, a Lucija je proglašena i studenticom generacije.

"Biti proglašena studenticom generacije za mene je izrazita čast. Drago mi je da Sveučilište u Rijeci prepoznaje trud i izvrsnost vezanu uz angažman na fakultetu, ali i izvan njega", kaže studentica generacije za MojFaks.

Podsjetimo, ovo je već treća godina kako titulu "studenta generacije" na Sveučilištu u Rijeci odnose upravo - djevojke. Prošle godine bila je to Mateja Napravnik, a prije nje Anja Mirić, obje tadašnje studentice Tehničkog fakulteta.

vezano Slika nije pronađena Vijesti I ove godine titulu 'studenta generacije' zgrabila djevojka s 'muškog' fakulteta

Kako nam priča Lucija, ove je godine na završnoj godini pedagogije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, no to nije zadnje što akademska zajednica može očekivati od nje.

Lucija Tomac i rektorica Snježana Prijić-Samaržija Lucija Tomac i rektorica Snježana Prijić-Samaržija Foto: Neva Funčić, privatna arhiva

"Ove godine studentica sam završne godine diplomskog studija pedagogije. Nakon studija voljela bih ostati u znanstveno-istraživačkoj domeni zbog čega planiram upisati doktorski studij pedagogije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Oduvijek sam bila znatiželjna što je jedan od razloga zašto se više vidim u znanstveno-istraživačkim vodama i obrazovanju odraslih nego u školama i predškolskim institucijama", kaže nam svoje planove za budućnost.

Studiranje nisu samo ocjene

Biti student generacije velika je čast za svaku mladu osobu, a Tomac nam kaže kako iskustvo studiranja, a onda i ocjene, ipak nisu sve što je dovoljno da se postane studentom generacije.

"Iako se najveći fokus nerijetko stavlja na rezultate postignute na ispitima, studiranje je mnogo više od pukog broja bodova na papiru", kaže i nadodaje da studiranje nije samo učenje unaprijed određenog gradiva nadajući se prolaznoj ocjeni.

vezano Dosta mu je štrebanja Akademska četvrt Student priznao da nema pojma što znači 'učiti s razumijevanjem' – zamolio kolege da mu objasne

"Studiranje je proces u kojemu se težnja stavlja na razvijanje pojedinih aspekata interesa kojima se studenti mogu baviti i izvan visokoškolske ustanove. Za mene je studiranje traganje za novim informacijama i specifično usmjeravanje na pojedina tematska područja", kaže za MojFaks.

Lucija sa svojom nagradom Lucija sa svojom nagradom Foto: Neva Funčić, privatna arhiva

Pjesme, rime i mnemotehnika

Postoji mnogo načina kako najbolje učiti, mnogo tehnika koje se mogu primjenjivati kako bismo naučili određeno gradivo prije ispita. Od pomodoro tehnike, učenja napamet i učenja s razumijevanjem, Lucija koristi ipak nešto treće, a kako i sama kaže, u nekoliko je navrata osmislila društvenu igru za učenje.

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše [VIDEO] Ovo je NAJMOĆNIJA metoda učenja – trebat će vam samo 3 stvari

"Nikada nisam bila ljubitelj učenja napamet. Definicije i podjele najviše su me plašile. Tijekom učenja pokušavam povezivati teoriju i praksu, s naglaskom na korištenje mnemotehnika. Ponekad slažem akronime, pišem pjesme i slažem nesuvisle rečenice koje samo meni imaju smisla. Trudim se čim više izbjegavati repetitivno ponavljanje činjenica u svrhu pamćenja. Kolegica i ja smo u nekoliko prilika znale izraditi društvenu igru koja je sadržavala najvažnije povijesne ličnosti iz pojedinih kolegija i najvažnije informacije vezane uz njihovo djelovanje", nabraja studentica za MojFaks.

"Izvrsnost se ne može univerzalno mjeriti"

Studenti dobivaju Rektorove nagrade u nekoliko kategorija, među kojima je i ona za izvrsnost. Lucija smatra da izvrsnost nije mjerljiva, već da se radi o skupu različitih faktora koje student mora imati oko sebe kako bi upravo njegova izvrsnost bila prepoznata, od kojih poseban naglasak stavlja na podršku drugih.

vezano skripte, trgovačko pravo, Pravni fakultet, Akademska četvrt Studentica s Prava otkriva: 'Kako najlakše naučiti za ispit od 2 tisuće stranica'

"Odgovor na pitanje  'Kako se postane student generacije?' nikako ne može biti jednoznačan i jednostavan. Mnogo kolega dobitnika Rektorovih nagrada za studentsku izvrsnost uistinu su ljudi koji se zalažu i na fakultetu i izvan njega. Osim dobitnika, postoji još mnogo kolega za čije izvanfakultetske aktivnosti nitko ne zna. Studentom generacije postaje se spletom sretnih okolnosti koje uključuju mnoge dionike: obitelj, prijatelje, nastavnike, suradnike Odsjek, Fakultet i Sveučilište. Svatko od njih na svoj način pridonosi poticanju i prepoznavanju onoga što se u ovom smislu zove 'izvrsnost'", kaže i napominje da se izvrsnost ne može univerzalno mjeriti, bez obzira na definirane kriterije.

Lucija i njena obitelj Lucija i njena obitelj Foto: Lucija Tomac, privatna arhiva

"Ove godine u pitanju sam ja. Sljedeće godine to će biti kolega ili kolegica koja se bavi sasvim nečim drugim i čije vrijeme tek dolazi", kaže nam skromno za kraj Lucija Tomac, studentica generacije Sveučilišta u Rijeci.

Još vijesti