Marko Kumrić

Došlo je ono kritično vrijeme ispitnih rokova kad smo totalno izdeprimirani. Svaki poticaj i inspiracija su nam prijeko potrebni. Ova će te priča sigurno potaknuti na učenje.

Hrvatska glumica Jagoda Kumrić se nedavno pohvalila uspjehom svoga brata. Na Instagramu je objavila fotografiju gdje pozira sa svojim bratom Markom, a u opisu je napisala: „Ovo je moj brat Marko i danas je postao najmlađi dr.sc. među svim dr.med. u Hrvatskoj“.

Naime, dr. sc. Marko Kumrić ima 27 godina i medicinu je završio 2020. godine, a dobitnik je i Dekanove i Rektorove nagrade. Osim toga, dobio je i nagradu za mladog znanstvenika 2023. godine koju dodjeljuje splitsko sveučilište.

 

 

„Ne želim na taj način govoriti o svom doktoratu jer kao prvo ne znam je li to istina, a kao drugo nisam doktorirao da bih se natjecao tko će prije doktorirati, sve vezano uz medicinu gledam kroz prizmu vlastitog razvoja i ne pristupam toliko kompetitivno kao na judu“, ispričao je Kumrić za Zadarski list.

Želi biti najbolji u svemu što radi

„Naslov moje disertacije lijepo zvuči, ali je vrlo opsežan i zauzeo bi pola ovoga članka pa ću radije objasniti da smo proveli randomizirano križno ispitivanje s dodacima prehrani na skupini bolesnika s visokim tlakom. Kada već govorim o svom doktoratu ne mogu ne zahvaliti svim suradnicima koji su bili dio studije iz koje je proizišla moja disertacija, a posebno svojim mentorima izv. prof. Jošku Božiću i prof. Tini Tičinović Kurir. Ne znam kako je u drugim znanstvenim poljima, ali u medicini praktički ni jednu studiju ne možete provesti samostalno koliko god sposobni bili, stoga bi bilo nepošteno veličati svoje radove“, istaknuo je.

Za Zadarski list je istaknuo i kako u svemu što radi želi biti najbolji.

„Upravo je to Kako stižeš? najveća enigma u očima mojih prijatelja i obitelji, ali nema u tome ništa mistično, samo treba raditi i dati se u to sto posto. Osobno sam imao sreću da sam se uhvatio dvije stvari koje mi idu i koje volim raditi. Naime, živim u uvjerenju da svatko ima jednu, dvije stvari koje mu idu i u kojima se može značajno ostvariti, ali ih ili ne prepozna ili ne radi dovoljno da bi ih adekvatno ostvario“, priznao je.

„Primjerice, da sam ja jednako truda i vremena uložio u tenis ili nogomet ili neku od društvenih znanosti, zasigurno ne bih bio niti uspješan sportaš niti bih mlad doktorirao jer jednostavno nisam stvoren za išta od toga. Nadalje, mišljenja sam da je rutina podcijenjeni aspekt uspjeha jer nagrade i medalje nisu osvojene na dan kad ih dobiješ, nego na sve one dosadne dane kada se ujutro probudiš i odeš raditi/trenirati“, podijelio je tajnu svojeg uspjeha.

Planira ići i na Olimpijske igre

Osim toga, Kumrić se profesionalno bavi judom i kaže da se planira kvalificirati za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

„S obzirom na to da se planiram kvalificirati za Olimpijske igre u Parizu 2024., a ako Bog da i osvojiti, do tada planiram ostati raditi na Katedri za patofiziologiju, a nakon toga se planiram vratiti natrag radu u kliničkoj medicini. Kada odem na specijalizaciju, nakon nje ne planiram stati sa znanstvenom aktivnošću jer smatram da će mi to pomoći da budem bolji liječnik, a i iskreno uživam u tome. Što se tiče grane medicine, do sada sam se u znanstvenoj, ali i nastavnoj aktivnosti najviše bavio kardiovaskularnim bolestima pa planiram i ostati u toj grani jer mi je najzanimljivija, a također i izazovna“, rekao je na kraju.

Moramo priznati da nam je Markov uspjeh velika inspiracija koja nam je sada, u vrijeme ispitnih rokova, krajnje potrebna.

Izvor: Zadarski list

Marko Kumrić najmlađi doktor znanosti judo olimpijske igre

Još vijesti