M. P. u Akademska četvrt

Hvata te osjećaj tuge? Ovo predavanje bi ti moglo biti od značajne pomoći

Prenosit će se i preko YouTube kanala „Otvoreni četvrtak“.

21. travnja 2023 10:19
Depresija je bolest koja se može izliječiti

Depresija je bolest koja se može izliječiti Foto: Aonprom Photo/Shutterstock

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održat će se osmo popularno-znanstveno događanje. Ono će se odvijati u sklopu 11. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA.

Događanje je naslovljeno „50 nijansi crne: depresivni poremećaj u jeziku i predodžbi“, a održat će ga prof. dr. sc. Goran Faletar. Predavanje će biti u učionici 54 spomenutog fakulteta u Osijeku s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Depresija je vrlo čest psihički poremećaj koji može izrazito nepovoljno utjecati na osjećaje, razmišljanje i ponašanje osobe. Karakterizira ju gotovo stalan osjećaj tuge, strepnje i gubitka interesa za aktivnosti u kojima je osoba nekad uživala. Prate ju i tjelesni simptomi poput stalnog umora i iscrpljenosti te poremećaja sna i apetita.

No, depresija je bolest koja se može izliječiti. Uz pomoć ispravne dijagnoze i terapije, većina oboljelih može prevladati svoj depresivni poremećaj. Zbog toga je svrha ovoga izlaganja analizirati i pojasniti jezične i kognitivne mehanizme koji mogu biti od značajne pomoći u komunikaciji o depresiji.

Ukoliko niste u mogućnosti sudjelovati, predavanje će se prenositi i preko YouTube kanala „Otvoreni četvrtak“, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata, stoji na ffos.unios.hr.

 

Još vijesti