L.B. u Akademska četvrt

Na hrvatskim fakultetima uvode se i ocjene od A do F – provjerite zašto

Brojčana ocjena pet (izvrstan) odgovara slovnoj ocjeni A.

10. svibnja 2022 10:31
Indeks u rukama studenta, ocjene

Indeks u rukama studenta, ocjene Foto: Darko Ba, MojFaks

I dok susjedi u BiH poznaju ocjene od 1 do 10, kod nas je ovaj raspon upola kraći – pa tako učenici i studenti poznaju ocjene od nedovoljan (1) do izvrstan (5). No, ovo će se uskoro promijeniti.

Prema prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, sadašnji brojčani sustav studijskih ocjena nadopunit će se slovima, piše Jutarnji list.

vezano Bolje je biti odličan, čak i na manje uglednom fakultetu... Akademska četvrt Bolje je imati petice nego upisati skupi fakultet: Evo koliko bolje zarađuju izvrsni studenti

S ciljem ujednačavanja s poznatom europskom praksom, ali i olakšavanja verifikacije ocjena studenata iz Hrvatske drugdje u Europi, uvođenje ove vrste ocjena trebalo bi se implementirati na naša sveučilišta, odnosno fakultete.

'Bye bye' papirnatom izdanju: Ovaj zagrebački fakultet uveo je e-zamolbe 'Bye bye' papirnatom izdanju: Ovaj zagrebački fakultet uveo je e-zamolbe Foto: MojFaks

E se preskače pa je nedovoljan F

Prijedlog zakona predviđa da brojčana ocjena pet (izvrstan) odgovara slovnoj ocjeni A. Četvorka (vrlo dobar) bit će istovjetna slovnoj ocjeni B, trojka (dobar) u slovnom će izrazu biti C, a dvojka (dovoljan) D. Slovo E se preskače, pa se uz ocjenu nedovoljan dopisuje slovna ocjena F.

vezano Slika nije pronađena Postani student Dovoljne samo ocjene iz srednje? Harvard odustaje od prijemnih ispita do 2026. godine

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja naglašavaju kako uvođenje slovnih ocjena ne znači ukidanje brojčanih, koje su tradicija u hrvatskom sustavu visokog obrazovanja.

Lakša mobilnost studenata

Studentima se ništa neće mijenjati u postupku i načinu ocjenjivanja, nego će se kod izdavanja prijepisa ocjena, kao i kod izdavanja dopunske isprave o studiju (Diploma supplement) svim studentima uz brojčanu ocjenu naznačiti i ona slovna. Promjena se uvodi prvenstveno radi usklađivanja jer je, napominju u ministarstvu, postojeći sustav isključivo brojčanih ocjena kod provjere ishoda učenja na ispitima otežavao mobilnost studenata.

vezano Slika nije pronađena Postani student Brutalno predobre ocjene? Ovogodišnji maturanti briljirali: Svaki drugi se može pohvaliti peticom

Studentu koji je, primjerice, sada na trećoj godini studija neće se ništa mijenjati, nego će se slovna ocjena dodati kod izdavanja uvjerenja o prijepisu ocjena, kao i kod izdavanja dopunske isprave o studiju.

U ministarstvu ne očekuju donošenje novog zakona prije 1. listopada, odnosno do početka nove akademske godine, objavljuje Jutarnji list.

izvor: Jutarnji list

Još vijesti