M. P. u Akademska četvrt

Zašto mladi u Hrvatskoj napuštaju studij? Provedeno istraživanje među bivšim studentima

Održan je okrugli stol.

9. lipnja 2023 14:17
Predaja diplome

Predaja diplome Foto: Canva

Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas iz Rijeke i Institut za razvoj obrazovanja iz Zagreba organizirali su okrugli stol na temu „Unapređenje pravičnosti i uključivosti visokog obrazovanja u Hrvatskoj: preporuke za javne politike“.

Na okruglom stolu se pričalo o razlozima napuštanja studija u Hrvatskoj, a glavni zaključak jest da su motivacija, zdravlje i pronalazak zaposlenja glavni uzroci odustajanja od studija. U razgovoru s bivšim studentima primjetno je da nitko nije imao podršku institucije, a to bi značilo da ih nitko nije pokušao zadržati na studiju.

Iva Odak iz Instituta za društvena istraživanja Zagreb navela je i ostale razloge napuštanja studija, a među njima su: nedostatak discipline, financijski razlozi i organizacija nastave i ispita. Istraživanje je provedeno među bivšim studentima, a prema tome su i doneseni glavni zaključci.

Prema podatcima iz Državnog zavoda za statistiku, studij napušta 40 do 45 posto upisanih, a to znači da smo iznad europskog prosjeka napuštanja studija. Zvonimir Anić iz Instituta za razvoj obrazovanja dodao je da Hrvatska ima 36,6 posto visokoobrazovanih građana u dobi od 25 do 34 godine, dok je europski prosjek 40,5 posto, stoji na novilist.hr.

 

Još vijesti