P.S. u Akademska četvrt

Najuspješniji studenti imaju pravo na besplatnu školarinu, ALI: Pojedini državni fakulteti im i dalje naplaćuju više od 3000 eura

Studenti u Sarajevu požalili su se na povrat sredstava za školarine kojeg još uvijek nisu primili, bez obzira na izmjene u Zakonu.

2. veljače 2023 14:39
Novac u novčaniku.

Novac u novčaniku. Foto: Irina Shatilova via Shutterstock

U Hrvatskoj, školarine su poznate samo studentima koji studiraju na privatnim fakultetima, onima koji studiraju izvanredno ili pojedincima koji školarinu plaćaju zbog parcijalnih te apsolventskih godina.

No, u susjednim nam državama, situacija je drugačija. Konkretno, bosanskohercegovački studenti trenutno su u pobuni zbog iznimno visokih školarina i to na njihovim državnim fakultetima. Iako je normalno da se plaćaju oni privatni, pojedini plaćaju i državne u visini od 7.000 maraka, što je otprilike oko 3.600 eura.

Upravo to je slučaj na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu zbog kojeg su njihovi studenti odlučili reagirati pa su poslali dopis senatu Sveučilišta zbog previsoke cijene školarina, navodi Klix.ba.

„Senat Sveučilišta je donio 28.9.2022. odluku, kojom su točno definirani uvjeti oslobađanja od plaćanja školarine. Iako je odluka donesena, kao i njezino tumačenje od strane Senata datuma 30.11.2022., mi do današnjeg dana nismo dobili povrat sredstava, niti bilo kakvu informaciju o daljnjem postupanju“, napisali su studenti senatu sarajevskog Sveučilišta.

Spominju novu odluku koja se odnosi na još prošlogodišnje usvajanje promjena Zakona o visokom obrazovanju. Naime, prema tome bi najuspješniji studenti trebali biti pošteđeni plaćanja školarine što propisuje taj isti Zakon, a prema riječima studentima sarajevskog Stomatološkog fakulteta, njihov je jedan od onih koji se navedenih promjena ne pridržava.

Oni najuspješniji studenti su do sada već trebali dobiti povrat sredstava. Dekan navedenog fakulteta cijelu je situaciju prokomentirao za Klix.ba.

„Nije točno da samo mi nismo vratili sredstva, postoji još određeni broj fakulteta koji to nije napravio. Ja sam zatražio suglasnost Ministarstva za znanost, visoko obrazovanje i mlade za oslobađanje troškova školarine za navedene kategorije studenata, ali oni su poručili da nemaju nadležnost za davanje tražene suglasnosti“, rekao je dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, Muhamed Ajanović.

Bez obzira na sve navedeno, najuspješniji studenti i dalje nisu oslobođeni plaćanja visokih školarina na državnim fakultetima, a do sada nisu primili ni povrat sredstava za razdoblje od novog donesenog Zakona o visokom obrazovanju.

izvor: www.klix.ba
 

Još vijesti