V.F. u Akademska četvrt

Ovaj profesor je naučio govoriti s 11 i čitati s 18, a sada ima dva magisterija i doktorat

S tri godine mu je dijagnosticiran autizam.

11. travnja 2023 12:30
Najviše je zahvalan svojoj majci.

Najviše je zahvalan svojoj majci. Foto: Andrea1597 via Pixabay

Jason Arday je 37-godišnji profesor na Cambridgeu. Ima dva magisterija i doktorat. Međutim, ono što njegov uspjeh čini još impresivnijim je to da je profesoru Ardayu s tri godine dijagnosticiran autizam. Zbog toga je naučio govoriti tek s 11 godina, a čitati s 18, piše The Guardian.

Unatoč tome, Jason kaže kako je u djetinjstvu često razmišljao o pitanjima koja drugu djecu u toj dobi nisu interesirala, poput „Zašto su neki ljudi beskućnici?“ i „Zašto postoji rat?“ Čitati je naučio uz pomoć profesora na fakultetu Sandra Sandrija, a kaže kako je najviše zahvalan svojoj majci koja nikada nije prestala vjerovati u njega.

Odbili mu prve akademske radove

Jason je upisao studij tjelesnog odgoja i obrazovanja na Sveučilištu Surrey, a školarinu je plaćao sam i to novcem koji je zaradio radeći u trgovinama. Nakon toga je počeo raditi kao predavač tjelesne i zdravstvene kulture na sveučilištima te se posvetio postdiplomskom studiju.

Jason priznaje kako su mu prvi akademski radovi koje je pisao bili odbijeni, ali kako je sve to tretirao kao iskustvo učenja. Svoj prvi akademski rad je objavio 2018. godine te se zaposlio kao predavač na Sveučilištu Roehampton, a onda i kao izvanredni profesor sociologije na Sveučilištu Durham.

Kao profesor sociologije obrazovanja na Sveučilištu u Glasgowu se zaposlio 2021., a tada je postao i jedan od najmlađih profesora u Velikoj Britaniji.

Izvor: The Guardian

Još vijesti