P.S. u Akademska četvrt

O studentskom standardu iz zagrebačkog SC-a tvrde: „Nudimo 58 vrsta priloga, salata i 65 vrsta kolača“

Sve više zagrebačkih studenata se žali na loše uvjete života, ali Studentski centar u Zagrebu se ne slaže

19. svibnja 2023 11:29
Menza Studentskog centra u Zagrebu

Menza Studentskog centra u Zagrebu Foto: M.D./MojFaks

Jesu li zagrebačke menze zaista najgore u Hrvatskoj, po kvaliteti, ali i izboru hrane? Mnogi studenti slažu se s ovom tvrdnjom, ali ne i zagrebački Studentski centar.

Podsjetimo, prošlog je tjedna jedan nezadovoljni student svoje misli izrazio u privatnoj Facebook grupi Studentski dom „Stjepan Radić“ – „Sava“, gdje je napisao objavu u kojoj navodi nedostatke najvećeg hrvatskog studentskog doma, koji prema mišljenju studenata, dokazuje nizak standard zagrebačkih studenata.

U objavi se spominje loša kvaliteta obroka, kao i mogućnost izbora hrane u odnosu na studentske restorane diljem Hrvatske, pa sve do velikih gužvi i redova u njima. Nadalje, studenti kritiziraju opremljenost čajnih kuhinja, s obzirom na to da većina studentskih domova u njima ima samo kuhinjske štednjake s dva „rešoa“, bez ikakvog pribora i posuđa. No, to nije sve..

Ostali i bez tople vode

Između ostalog, zagrebački su studenti unazad tjedan dana ostali bez tople vode, što je problem i na razini Grada. Iako se dijelom vratila, mnogi se još uvijek smrzavaju pod mlazom hladne. Bez obzira na sve spomenuto, zagrebački Studentski centar o studentskom standardu ima samo riječi hvale.

„Studentski standard u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu nije nizak, već na visokom nivou. Ni jedan studentski centar u Republici Hrvatskoj ne nudi toliko sadržaja i događaja kao Studentski centar u Zagrebu“, rekli su iz Ureda ravnatelja zagrebačkog SC-a za MojFaks.

Jelovnici se strateški sastavljaju

Tu izjavu argumentiraju različitim opravdanjima, a jedan od njih je, raznovrsna ponuda hrane u studentskim restoranima. Navode da uobičajen meni sadrži juhu, glavno jelo, prilog, kruh, salatu i desert po cijeni od samo 0,86 eura.

Ta je cijena pogodna za studentski budžet, ali prema mišljenju studenata, većinom se ponavljaju iste prehrambene ponude upravo u meniju, kao i izboru jela. Zagrebački SC ponovno opovrgava takvo mišljenje. Oni navode da na dnevnoj razini stručne osobe i tehnolozi, temeljem Pravilnika, strateški planiraju jelovnike ponude jela i napitaka u svim studentskim restoranima.

Čak 65 vrsta kolača

U priopćenju navode da postoje mnogi kriteriji na temelju kojih se jelovnik planira, a to je dostupnost namirnica, trenutno godišnje doba, preporuke struke, prehrambene navike i potrebe studenata.

„Tehnolozi u Studentskom centru Zagreb u bazi imaju 31 obični meni te 10 vegetarijanskih menija“, rekli su iz zagrebačkog SC-a, a navode i da „studentima se nude minimalno dvije vrste pojedinačnih jela po izboru. U našim katalozima imamo 37 vrsta pojedinačnih jela, 58 vrsta priloga, 58 vrsta salata, 13 vrsta variva, 65 vrsta kolača te 11 vrsta mliječnih proizvoda i dvije vrste mlijeka“.

Postoji jedno i jedino opravdanje za nezadovoljstvo

Ipak, spominju jedan opravdani razlog zbog kojih prigovori zagrebačkih studenata mogu biti, s njihove strane, uvaženi. U tom je slučaju riječ o dnevnoj ponudi dostupnih jela u studentskim restoranima, odnosno o kretanju ponude za vrijeme trajanja pojedinačnog obroka.

„U struci ne postoji pravilo da se sva jela iz dnevne ponude restorana nude tijekom cijelog trajanja obroka jer bi u tom slučaju neracionalno gospodarili namirnicama te bismo imali velike količine otpisa. Pozitivna praksa naučila nas je logičnom planiranju“, kazali su iz SC-a uz objašnjenje da se pri kraju određenog obroka (doručka, ručka ili večere) ponuda hrane smanjuje.

Od ostalih problema koje studenti navode definitivno su i redovi u menzama. Luka je već prethodno istaknuo kako mnogi studenti odustanu od obroka u studentskim restoranima kada vide gužvu i procijene da će u redu čekati više od 20 minuta.

Do toga često nastane i zbog novog sustava naplate, te zbog aplikacija Weapay, a te probleme iz SC-a opravdavaju „nepredvidivim okolnostima koje dovode do kratkotrajnih prekida“.

Nude brojne sadržaje: čak i praonice rublja

Prema njihovom mišljenju, zagrebačkim studentima ne nedostaje ni događaja, pogotovo zbog onog skorašnjeg koji je za njih „kulturno-sportsko-društveni i glazbeni događaj kojeg posjeti nekoliko tisuću studenata“, što i je slučaj, ali je njegov problem što se održava samo jednom godišnje.

„Niti jedan studentski centar u Republici Hrvatskoj ne nudi toliko sadržaja i događaja kao Studentski centar u Zagrebu. Osim smještaja i prehrane, nudimo brojne kulturne sadržaje koji su namijenjeni prvenstveno studentima, sportske sadržaje, praonice rublja, itd. Predmetna ponuda je po najpovoljnijim cijenama u RH, a određeni sadržaji su i potpuno besplatni“, naveli su iz zagrebačkog SC-a za MojFaks.
 

Još vijesti