L.B. u Akademska četvrt

Objavljena Šangajska lista top sveučilišta: Provjerite koje je domaće ušlo među 'elitu' i na kojem je mjestu

Objavljena je nova lista rangiranja svjetskih sveučilišta, Shangai Ranking 2021 - Academic Ranking of World Universities, na kojoj je 1000 najboljih sveučilišta u svijetu.

20. srpnja 2022 14:30
Jedino domaće sveučilište koje je dospjelo među 1000 najboljih...

Jedino domaće sveučilište koje je dospjelo među 1000 najboljih... Foto: Zdravko T via Shutterstock

Šangajska rang-ljestvica sveučilišta jedno je od najcitiranijih rangiranja najboljih sveučilišta na svijetu koje od 2003. godine objavljuje Šangajsko sveučilište Jiao Tong.

vezano THE objavio novu listu najboljih: Zagrebačko Sveučilište ni među top 1000 Vijesti THE objavio novu listu najboljih: Zagrebačko Sveučilište ni među top 1000

Svoje mjesto na ovom popisu sveučilišta moraju "zaslužiti" na temelju brojnih pokazatelja akademskog i istraživačkog uspjeha poput broja studenata i profesora, dobitnika Nobelove nagrade ili Fieldsove medalje, broja znanstvenika čiji se radovi redovito citiraju u drugim znanstvenim publikacijama, broja članaka objavljenih u prestižnim znanstvenim časopisima kao što su Nature ili Science, broja članaka u najznačajnijim znanstvenim bazama te akademskog uspjeha u odnosu na broj stalno zaposlenih profesora.

Prva mjesta na popisu redovito zauzimaju Harvard, Stanford, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Berkeley i Cambridge.

Sveučilište u Zagrebu na njoj se prvi put našlo 2011. godine, a Sveučilište u Splitu 2019. godine.

vezano Dva hrvatska Sveučilišta su se ove godine pronašla na popisu najboljih: Pogledajte koja! Vijesti Dva hrvatska Sveučilišta su se ove godine pronašla na popisu najboljih: Pogledajte koja!

Na ovogodišnjoj listi, pak, zagrebačko Sveučilište kotira jednako kao i na prošlogodišnjoj – smjestilo se između 601. i 700. mjesta. Druga domaća sveučilišta nisu se plasirala na ovu rang-ljestvicu.

Što se Beograda i Ljubljane tiče, kotiraju bolje od Zagreba i nalaze se u kategoriji od 501. do 600. mjesta.

Iznenađujuće je što se od regionalnih sveučilišta na ljestvici našlo i Sveučilište u Novom Sadu, smjestivši se na samom začelju, između 901. i 1000. mjesta.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Šangajska lista 500 najboljih sveučilišta: zagrebačkog nema na vidiku, ali zato susjedi slave

Na provom je mjestu i ove godine prestižno Sveučilište Harvard.

Još vijesti