V.F. u Akademska četvrt

Čak 6000 odbijenica: Ovo je najčešći razlog zbog kojeg su studenti ostali bez državne stipendije

Ministarstvo je objavilo popis najčešćih razloga zbog kojih su kandidati ostali bez prava na stipendiju.

20. prosinca 2022 12:52
Novčanice, hrvatska kuna

Novčanice, hrvatska kuna Foto: Maksym Kapliuk via Shutterstock

Rezultati natječaja za socio-ekonomske stipendije su objavljeni prošlog četvrtka, a na sretnicima koji su uspjeli ostvariti pravo je samo da upišu IBAN svojeg žiro računa, kliknu potvrdu da prihvaćaju stipendiju i nakon toga samo čekaju da im „sjedne“ na račun.

Novost ove godine je ta da se dodjeljivalo čak 12.000 stipendija dok je inače taj broj iznosio 10.000. Osim toga, povećan je i iznos stipendije pa tako ona iznosi 1.506,90 kuna, odnosno 200 eura, naspram prijašnjih 1200 kuna.

6000 kandidata ostalo bez stipendije – evo najčešćeg razloga

Pristigao je i veliki broj prijava, čak 17.724, što znači da je gotovo 6000 prijavljenih ipak ostalo bez stipendije. Uz objavljene rezultate, Ministarstvo je objavilo i razloge neprihvaćanja prijave.

Pravilnikom je propisano da mjesečni prihod po članu kućanstva ne smije prelaziti 100% proračunske osnovice, odnosno 3.326,00 kuna. Tako je najčešći razlog neprihvaćanja prijave stipendije u E kategoriji bio upravo prelazak limita mjesečnog prihoda, a zbog toga je odbijeno čak 1.828 prijava.

Osim toga, 379 studenata je svoju prijavu označilo da ne može u daljnju obradu, a to je bio drugi najčešći razlog odbijanja prijave. Treći je razlog bio da su pojedini studenti sami sebe navodili kao jedinog člana obitelji iako imaju manje od 26 godina, a takvih je prijava bilo 164.

Razlozi neprihvaćanja prijava za socio-ekonomske stipendije Razlozi neprihvaćanja prijava za socio-ekonomske stipendije Foto: Screenshot; mzo.gov.hr

Četvrti najčešći razlog je bio taj da su se studenti prijavljivali za stipendiju iako su u ovoj akademskoj godini drugi put upisani na prvu godinu studija na istoj razini studija.

Detaljnije informacije potražite na mrežnim stranicama Ministarstva.

Možete poslati i žalbu

Svi oni koji nisu dobili stipendiju, a smatraju da su trebali zbog mogućih krivog bodovanja ili sličnih pogrešaka, mogu Ministarstvu do 23. prosinca poslati žalbu.

Žalbe moraju sadržavati ime i prezime podnositelja, adresu, OIB, kontakt broj telefona te predmet prigovora i opis/sadržaj istoga s navedenim datumom podnošenja prigovora i potpisom. Povjerenstvo odlučuje o prigovoru u roku od 30 dana od dana podnošenja prigovora.

Adresa na koju se prigovori šalju je:

Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Donje Svetice 38
10 000 Zagreb

Žalbe se mogu poslati i na mail adresu drzavne-stipendije@mzo.hr s naznakom Prigovor na rezultate Natječaja za dodjeljivanje državnih stipendija za akademsku godinu 2022./2023.

Još vijesti