L.B. u Akademska četvrt

Bolje je imati petice nego upisati skupi fakultet: Evo koliko bolje zarađuju izvrsni studenti

Alumniji s dobrim ocjenama, a manje prestižnih fakulteta, zarađuju bolje od pojedinaca koji su studirali na prestižnim fakultetima, ali su ostvarili lošije ocjene.

20. travnja 2022 15:32
Bolje je biti odličan, čak i na manje uglednom fakultetu...

Bolje je biti odličan, čak i na manje uglednom fakultetu... Foto: sasirin pamai via Shutterstock

Studenti se mogu "opustiti" po pitanju reputacije fakulteta na kojem studiraju, nakon što je najrecentnije istraživanje pokazalo da je ipak mudrije diplomirati s boljim ocjenama na manje prestižnom sveučilištu nego proći lošije na prestižnome.

Izvješće je objavio Institut za fiskalna istraživanja u Engleskoj, a donosi podatke da oni s boljim ocjenama do tridesete godine života zarađuju više od kolega koji diplomiraju s lošijim ocjenama, bez obzira na instituciju na kojoj su studirali na temelju čega zaključuju da su ocjene ipak bitnije od prestiža sveučilišta, piše The Guardian.

Ben Waltmann, ekonomist i jedan od autora studije, smatra da bi studenti trebali biti opušteniji što se odabira visokoobrazovne institucije tiče. "Podaci impliciraju da bi ocjene na primanja kasnije u životu mogla utjecati jednako kao i reputacija fakulteta", kazao je Waltmann.

vezano Slika nije pronađena Laganini Predrasuda ili loša reputacija? Studenti nam otkrili na kojim fakultetima ne bi studirali NI U LUDILU i zašto

Istraživanje, temeljeno na vladinim podacima, pokazuje da pet godina nakon diplome, godišnja primanja, prije odbijanja poreza, kako žena tako i muškaraca koji su diplomirali sa slabijim ocjenama, 3800 funti niža od onih koji su diplomirali s najboljim ocjenama.

Jack Britton, jedan od suradnika Instituta i također koautor studije ukazuje da postoje razlike ovisno o predmetu studija. "Za mnogo područja, razlika između izvrsnih i manje uspješnih nema posljedica što se zarade tiče. No, za druge, primjerice one koji su studirali ekonomiju, pravo, biznis, računarstvo i farmakologiju – razlike su značajne", tvrdi Britton.

Za pojedince koji su studirali ekonomiju i pravo, a nisu ostvarili izvrstan uspjeh, podaci o primanjima pokazuju razliku od 15 posto, dok za one koji su studirali edukaciju ili pak engleski jezik ovakva razlika ne postoji.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Studenti s Harvarda ipak nisu toliko pametni? Još nekoliko stvari pomoći će vam da upišete elitni fakultet

No, dobre ocjene konačno vode ka mnogo boljoj prosječnoj plaći za alumnije prestižnih fakulteta. Studenti Oxforda, Cambridgea i londonskog koledža Imperial zarađivali su do 30. godine čak 20 posto manje ukoliko nisu bili izvrsni studenti.

izvor: The Guardian

Još vijesti