P.S. u Akademska četvrt

Opravdanje zagrebačkog SC-a na poskupljenje ljetnog smještaja: „Cijena se nije mijenjala više od 10 godina“

Nedavno je na stranicama zagrebačkog SC-a osvanula obavijest o ljetnom smještaju za ovu godinu, a jedna je informacija posebno razljutila studente.

8. svibnja 2023 13:11
Studentski dom

Studentski dom Foto: M.D./MojFaks

Zagrebački studenti već dugi niz godina ostvaruju pravo na ljetni smještaj u sklopu studentskog doma „Stjepan Radić“. To uvelike pomaže studentima koji ljeti ostaju u Zagrebu zbog fakultetskih ili poslovnih obaveza.

Podsjetimo, Studentski centar u Zagrebu prije nekoliko dana je stavio obavijest o korištenju ljetnog smještaja koja vrijedi za ovo ljeto, a na koje studenti imaju pravo u razdoblju od 16. srpnja do 31. kolovoza. Ono što su mnogi primijetili u njihovoj obavijesti jest cijena.

Naime, ljetni smještaj od ove godine iznosi čak 150 eura, dok je prethodnih godina cijena bila niža. Prema neslužbenim informacijama studenata koji su prošle godine ljeto proveli u studentskom domu, smještaj su tada plaćali 120 eura.

Nisu se mijenjale više od 10 godina

Što znači da je Studentski centar u Zagrebu, bez prethodne najave, povisio cijene ljetnog smještaja za 30 eura, a upitali smo ih i koji je razlog tog uvećanja.

„Opravdanost povećanja cijene ljetnog smještaja je u tome što se cijena nije mijenjala više od 10 godina, bitno je naglasiti kako se taj prihod i oporezuje, cijene energenata, kao i cijena rada otišle su gore“, rekli su iz Ureda ravnatelja zagrebačkog Studentskog centra za MojFaks.

Uz to, napominju da da Ministarstvo znanosti i obrazovanja navedeno razdoblje ljetnog smještaja ne subvencionira, a da studentski centri u ljetnom razdoblju posluju po komercijalnim, odnosno tržišnim uvjetima kako bi pokrili troškove tekućih poslovanja.

Upitali smo ih, s obzirom na ova nenadana povećanja, i za cijene subvencioniranog smještaja koje će vrijediti za iduću akademsku godinu, a iz zagrebačkog Studentskog centra tvrde da će cijene ostati na dosadašnjoj razini.

Cijene su povoljne za prosječnu hrvatsku obitelj

„Cijene se neće značajno mijenjati u idućoj akademskoj godini 2023./2024.. Cijene smještaja zadnji put su korigirane 2016. godine, nakon obnove većih studentskih kapaciteta“, istaknuli su iz Ureda ravnatelja za MojFaks.

Naposljetku, ističu da su cijene studentskog smještaja u Zagrebu iznimno povoljne za budžet prosječne hrvatske obitelji.

 

Još vijesti