L.B. u Akademska četvrt

Pokreće se nova stipendija vrijedna 5000 kuna: Provjerite tko se može prijaviti

Namijenjene su izvrsnim studentima slabijeg imovinskog statusa, s ciljem usmjeravanja njihove pažnje na studentske obveze kako bi što uspješnije završili studij.

1. srpnja 2022 11:58
Izašli su podaci o prosjećnim plaćama za prošlu godinu

Izašli su podaci o prosjećnim plaćama za prošlu godinu Foto: Kamil Zajaczkowski via Shutterstock

Novoosnovana Zaklada "Profesor Predrag Stanković" Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci uskoro će objaviti natječaj za financiranje školarina, ali i ostalih studentskih aktivnosti.

Kako najavljuje dekan prof. dr. Alen Jugović, Zakladom se želi stipendirati izvrsne studente slabijeg imovinskog statusa s ciljem usmjeravanja njihove pažnje na studentske obveze i što brži i uspješniji završetak studija, piše Novi list.

Ovi smjerovi imaju najviše šanse

Posebnu će pozornost ove godine u stipendiranju posvetiti smjerovima tehnologije i organizacije prometa, brodostrojarstva te logistike zbog povećane potražnje gospodarstva za kadrovima koji završavaju upravo ove studijske programe.

vezano Samo tri posto žena u svijetu bira profesiju na moru. Karijera Antonela želi raditi na tankeru, a rješava i studentske probleme: 'Samo 3% žena bira pomorstvo'

"Tako se planira podijeliti pet stipendija, od kojih su tri za studente preddiplomskog studija Tehnologija prometa te po jedna stipendija za studente preddiplomskih studija Logistika i menadžment u pomorstvu i prometu te Brodostrojarstvo. Svaki odabrani student trebao bi dobiti 5 tisuća kuna godišnje. Po isteku jednogodišnjeg stipendiranja planira se raspisivanje novog natječaj Zaklade", najavljuje dekan.

Za troškove školarine, ali i ostale studentske aktivnosti

Kroz sredstva Zaklade bit će omogućeno i pokrivanje troškova školarine za doktorski studij, namijenjen onima koji se žele baviti znanstvenoistraživačkim radom u domeni pomorstva, a prodekan za znanost izv. prof. dr. Goran Vukelić dodaje da će dio sredstava biti odvojen za ostale studentske aktivnosti, poput istraživačkih projekata, natjecanja, putovanja i međunarodne razmjene.

Kako pojašnjava dekan, Zaklada nosi ime profesora Predraga Stankovića, bivšeg dekana fakulteta te rektora Sveučilišta u Rijeci koji je ostavio neizbrisiv trag u obrazovanju i znanosti. Također, osnivanje ove Zaklade pionirski je pothvat Pomorskog fakulteta koji na ovakav način pruža jedinstvenu potporu svojim studentima.

Prikupljeno više od 70 tisuća kuna

Dekan kaže da zainteresiranih za pomoć studentima ima puno, od pomoraca koji se sjećaju svojih studentskih dana, do pomorskih gospodarstvenika koji rado podupiru mlade naraštaje. U kratkom roku je prikupljeno više od 70 tisuća kuna, a ta brojka i dalje raste.

vezano Srpski studenti osmislili sustav koji bi mogao spašavati mornare Karijera Studenti iz susjedstva dobili dvije prestižne nagrade: osmislili sustav za spašavanje mornara

"Studenti će korištenjem stipendija ponajprije osigurati kvalitetnije studiranje, a oni koji se bave istraživanjem ili izvannastavnim projektima moći će ih izvoditi na višem nivou, neopterećeni ili barem manje opterećeni financijskim izdacima. Potporom studenata podiže se njihova motivacija, ali i motivacija ostalih koji će na primjeru drugih i sami biti potaknuti prijaviti se na sljedeće natječaje i biti kompetentni ostalim kandidatima", zaključuje dekan.

izvor: novilist.hr

Još vijesti