V.K. u Akademska četvrt

Sa sveučilišta javljaju: 'Ako niste pronašli smještaj, nemojte ni dolaziti'... Oglasilo se i naše Veleposlanstvo

Hrvatsko veleposlanstvo u Nizozemskoj studentima poručilo: 'Ako nemate smještaj do kolovoza, nemojte dolaziti!'

29. kolovoza 2022 14:21
Tolika je navala da su iz našeg veleposlanstva javili studentima da ne dolaze ako nisu pronašli smještaj do sada

Tolika je navala da su iz našeg veleposlanstva javili studentima da ne dolaze ako nisu pronašli smještaj do sada Foto: shutterstock by Jan van der Wolf

Biti student, u današnje vrijeme, postaje luksuz koji si ne može priuštiti baš svatko. Iako postoji nekolicina odličnih stipendija, bilo iz privatnih ili javnih izvora, u više smo navrata pisali kako je studentu potrebno minimalno 3000 kuna kako bi preživio u većim studentskim hrvatskim gradovima, dok je neki prosjek koliko student mora izdvojiti za život na mjesečnoj bazi oko 5000 kuna.

vezano Prizor iz centra grada Zagreba Vodič za brucoše Pošto studiranje u Zagrebu? Studenti iz Dalmacije otkrili koliko im treba za preživjeti mjesec dana u metropoli

Osim toga, pisali smo i o tome kako studenti traže čak i najam dijelova dvorišta zbog "prenapuhanih" cijena nekretnina te kako studenti većinom žive na tostovima, jogurtima ili zamrznutoj hrani koji šalju roditelji jer i samo jedan odlazak u dućan postao problematičan za svačiji novčanik.

vezano Traži dio dvorišta u kojem može podići šator Vijesti Student traži dvorište za najam u koje će postaviti šator: 'Cijene najma u Zagrebu već su godinama prenapuhane'

Za one studente koji nisu uspjeli dobiti mjesto u studentskim domovima, sada je iznimno stresno razdoblje jer moraju pronaći studentske stanove, a koji su daleko skuplja opcija od studentskog doma. Osim za studente, to je svakako veliki i pritisak na njihove roditelje, posebno financijski jer su cijene stanova u većim gradovima poput Zagreba i Rijeke porasli na svote čak i preko 300 do 600 eura za dvosobne stanove. Studentski centar Rijeka tako je napravio analizu troškova za studente za ovu godinu, o kojem smo također pisali, a na temelju kojega su zaključili da je stanovanje u privatnom smještaju i do četiri puta skuplje od života u domskoj sobici.

vezano Studentsko naselje Trsat Vodič za brucoše Sobe, garsonijere i stanovi i do četiri puta skuplji od domskog smještaja u ovom gradu: Evo detaljnog cjenika

U Nizozemskoj još gora situacija

No, studenti u Hrvatskoj očito nisu jedini koju muče ovakvu muku sa traženjem smještaja za vrijeme studija.

Naime, nedavno se oglasilo i Hrvatsko Veleposlanstvo u Nizozemskoj, koje je zamolilo studente da u ovu zemlju ne dolaze ako nemaju osiguran smještaj.

"Uoči početka nove akademske godine u Nizozemskoj, a imajući u vidu velik broj zainteresiranih i upisanih studenata iz Republike Hrvatske, držimo važnim ukazati na ozbiljnost i kompleksnost situacije u vezi s pronalaskom studentskog smještaja. Ovaj je problem u Nizozemskoj prisutan već nekoliko godina pa je tako Sveučilište u Leidenu bilo prvo koje je, još 2019. godine, pozvalo međunarodne studente da ne dolaze u taj grad ako nemaju osiguran smještaj", pišu na svom službenom Facebook profilu.

vezano 9000 hrvatskih studenata otišlo studirati u inozemstvo: Uvjeti su bolji, a upisne kvote veće Vijesti 9000 hrvatskih studenata otišlo studirati u inozemstvo: Uvjeti su bolji, a upisne kvote veće

Pozivajući se na lokalne nizozemske medije, Veleposlanstvo piše kako su neka sveučilišta već upozorila međunarodne studente da ne dolaze u Nizozemsku ako nemaju unaprijed dogovoren smještaj.

4500 zahtjeva, mjesta 3000

"Saznajemo da su sveučilišta u Amsterdamu, Utrechtu i Maastrichtu, poput Nijmegena i Groningena, također savjetovala studente da ostanu doma ako nisu pronašli smještaj prije kolovoza. Situacija je osobito teška u Amsterdamu gdje se bilježi 4500 zahtjeva za smještajem u jedinicama namijenjenim studentima prve godine, dok su kapaciteti dostatni za njih 3000", piše Veleposlanstvo tešku situaciju u kojoj se pronašlo mnogo studenata.

Veleposlanstvo piše kako je i Unija studenata u Groningenu izrazila žaljenje zbog ove situacije, uzimajući u obzir i činjenicu da je do smanjenja dijela kapaciteta došlo i zbog pretvaranja jednog dijela smještaja za prihvat izbjeglica.

"Iako su na rješavanju situacije zajednički angažirane i općina i sveučilište, u Groningenu ne očekuju strukturno rješenje prije sljedeće godine. Stoga je poziv studentima da ne dolaze ako nisu pronašli smještaj do 1. kolovoza, riječima čelnika studentske unije, "teška, ali nužna poruka'", prenosi vijesti Veleposlanstvo.

Nedostaje čak 26 500 smještajnih jedinica

Koliko se nizozemski studenti, ali i oni međunarodni bore s velikom nestašicom smještajnih kapaciteta pokazuje i brojka studentske platforme Kences, koja pomaže u pronalaženju smještaja za studente. Oni su prošle godine objavili da na razini zemlje nedostaje gotovo 26 500 smještajnih jedinica za studente.

vezano Princeza Catharina-Amalia uskoro postaje brucošica... Vodič za brucoše Princeza Amalia kreće na faks: Odbila 12 milijuna kuna džeparca, živjet će s cimerima

"Unatoč dodatnim naporima u izgradnji smještajnih kapaciteta, nedostatak je, prema njihovom izvješću, uzrokovan prvenstveno povećanjem dolazaka međunarodnih studenata. Procjena je da se u Nizozemskoj trenutno nalazi preko 100 000 stranih studenata, s potencijalom daljnjeg rasta i onako velikog interesa za nizozemske programe", pišu i dodaju da se zbog toga čak razmišlja i o ograničavanju priljeva međunarodnih studenata.

vezano Predivan gradić u kojemu najam neće biti povoljan... Nakon predavanja Ovaj gradić skuplji je za život čak i od Beča: Evo koliko ćete izdvojiti za najam stana od 55 kvadrata

Da je broj međunarodnih studenata postao velik problem govori i to da je krovna udruga Universities of the Netherlands (UNL) predložila  zakonske mjere za bolju kontrolu priljeva studenata, "na primjer ograničavanjem broja i vrste studijskih programa na engleskom jeziku. Uključeno je i Ministarstvo obrazovanja, kulture i znanosti koje se u pismu Parlamentu obvezalo istražiti moguća rješenja", obavještava naše veleposlanstvo.

Još vijesti