L.B. u Akademska četvrt

Počelo poskupljenje smještaja u domovima i hrane u menzi? Studenti u susjedstvu od iduće godine plaćaju više

Zauzvrat će primati veće iznose na čekovima za kredite i stipendije.

1. srpnja 2022 13:53
Odeon, menza, red

Odeon, menza, red Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Kako izvještavaju srbijanski mediji, korisnici učeničkih i studentskih domova od prosinca će plaćati skuplji smještaj i hranu u menzama.

vezano Slika nije pronađena Vijesti 'Zaboravljeni sektor društva': Čak 80 posto studenata brine zbog poskupljenja plina i struje

Upravo zbog toga, korigirat će se i stipendije i studentski krediti. Kako piše B92, najbolje će proći studenti jer će mjesečno od države primati 13.000 dinara, što je oko 110 eura, umjesto dosadašnjih 8.400 dinara.

Cijene se nisu mijenjale devet godina

Naime, prvi potpredsjednik Vlade i ministar prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Branko Ružić djelomično je uvažio zahtjeve ravnatelja studentskih centara i koordinatora regije za učeničke domove u Srbiji koji su u ponedjeljak zatražili od ministra da uskladi cijene usluga smještaja i prehrane u ustanovama učeničkog i studentskog standarda.

"U potpunosti razumijem zahtjeve koji su stigli i smatram ih opravdanim. Upravo zbog održavanja određenog standarda, napora da ga unaprijedimo, a svakako ne ugrozimo, razumijem potrebu da se uskladi cijena, ali to ne smije biti pretjerano opterećenje obiteljskog budžeta", naveo je ministar i dodao da traženi iznos cijena u ovom trenutku nije prihvatljiv, zbog čega su zahtjevi ravnatelja ustanova djelomično prihvaćeni.

vezano Količina hrane poslužena za večeru Akademska četvrt 'Šuškanja' o poskupljenju u menzama sve su glasnija: Evo što ministar Fuchs kaže o tome

Ministar je naveo da je uvažio činjenicu da cijene u ovim ustanovama nisu mijenjane čak devet godina.

"Država je od 2012. godine do danas investirala u izgradnju i opremanje ustanova učeničkog standarda s oko 6.5 milijardi dinara, a u ustanove studentskog standarda s oko 6.8 milijardi dinara", navodi ministar.

staro novo, menza, tekst, stolovi, raspored staro novo, menza, tekst, stolovi, raspored Foto: Foto: privatna arhiva, A.M., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Naglasio je da će država, kao i dosad, nastaviti subvencionirati cijene smještaja i prehrane u ustanovama učeničkog i studentskog standarda.

Skuplji smještaj u domovima

Кada je riječ o cijenama smještaja u studentskim centrima, studenti u sobama prve kategorije će, umjesto dosadašnjih 1.860 dinara mjesečno, plaćati 2.790, druge kategorije umjesto 1.430 plaćat će 2.150, treće kategorije umjesto 1.248 plaćat će 1.600 i četvrte kategorije umjesto 1.144 cena će biti 1.500 dinara mjesečno.

Poskupjet će i cijena obroka u menzama

Cijene pojedinačnih obroka u studentskim menzama će nakon usklađivanja iznositi: za doručak 56 dinara, umjesto 40 dinara, za ručak 120 dinara, umjesto 72 dinara te za večeru 90 dinara, umjesto 59 dinara.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Poskupljuje li studentski pokaz u Zagrebu? Iz ZET-a odgovaraju: 'Postoji potreba za novim analizama'

Ministar je naglasio da usklađivanje cijena smještaja i prehrane povlači i korigiranje nominalnih iznosa učeničkih i studentskih kredita i stipendija.

No, rastu i krediti i stipendije

Trenutni iznos rate učeničkog kredita i stipendije iznosi 5.400 dinara, dok će nakon usklađivanja iznositi oko 8.000 dinara. Trenutni iznos rate studentskog kredita i stipendije iznosi 8.400 dinara, dok će nakon usklađivanja iznositi oko 13.000 dinara.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Od jeseni skuplji studentski pokaz u ovom sveučilišnom gradu: Nova cijena nije sitnica

Također, ministar donosi rješenja kojima se utvrđuje točan iznos učeničkog i studentskog kredita i stipendije u prosincu tekuće godine, imajući u vidu da je isplata prve rate učeničkih kredita i stipendija u drugoj polovini prosinca, a da je isplata prve rate studentskih kredita i stipendija u siječnju 2023. godine.

izvor: b92.net

Još vijesti