MojFaks u Postani student

Poslodavci se 'trgaju' za studentima ovoga studija, a ove godine upisalo ga samo 16 brucoša

Tako lako do posla, a kvota za ovaj studij ostala je nepopunjena.

5. listopada 2022 15:33
Studenti energetske učinkovitosti i obnovljivog razvoja u Šibeniku

Studenti energetske učinkovitosti i obnovljivog razvoja u Šibeniku Foto: screenshot via Facebook@Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku

Ove je godine 16 studenata upisalo Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku, a na početku nove akademske godine su ih pozdravili gradonačelnik Željko Burić, voditelj Studija Marko Delimar, dekani zagrebačkih sveučilišnih studija - Fakulteta elektrotehnike i računarstva Vedran Bilas te Fakulteta strojarstva i brodogradnje Zdenko Tonković.

Poslodavci se trgaju za studente, a kvota nije popunjena

Prošle je godine ovaj studij završilo 17 studenata, dok ih se ove godine upisalo 16. Voditelj studija ističe da se lako zaposliti u struci nakon završetka studija te da se poslodavci trgaju za studentima već kad upisuju zadnju godinu, piše ŠibenikIN.

Podsjetimo, upisna kvota za ovaj studij ove je godine iznosila 50 mjesta.

vezano  Brucoši pohrlili na studij energetike u Šibeniku! Vijesti Brucoši pohrlili na studij energetike u Šibeniku!

"Sve skupa na studiju je oko 100 studenata. Volio bih da ih svake godine upišemo oko 50 i da budemo najatraktivniji studij u Hrvatskoj, a što bi mi po tržištu rada i trebali biti", kaže Marko Delimar, voditelj studija.

Problem u lokaciji?

On je objasnio kako je mana ovoga studija to što je on dislociran pa zbog toga profesori moraju putovati na predavanja, ali se kroz različite oblike održavanja nastave trude da te mane studentima ne dođu toliko do izražaja, a kako je studenata malo, mogu individualno raditi laboratorijske vježbe.

Dekan FSB-a Zdenko Tonković je nastavnik na studiju i kaže da će ovdje studenti naučiti najvažnije što se danas traži, a to su energetska učinkovitost i obnovljivi izvori.

"Mogao bih reći kad bi bio u mogućnosti birati studij da bih ozbiljno razmišljao o studiju energetike u Šibeniku", rekao je Tonković. "Ovo je dobar projekt našeg fakulteta i FER-a, i iza njega stoji Sveučilište u Zagrebu."

Nakon završenog preddiplomskog studija, studenti mogu nastaviti obrazovanje na FER-u i FSB-u u Zagrebu.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Obrazovanje mu je jača strana: Kako je ovaj hrvatski grad postao meka za studente?

Dekan FER-a Vedran Bilas ističe kako se radi o atraktivnom i modernom studiju koji će studente usmjeriti u kombiniranja znanja o strojarstvu, elektrotehnici te konkretno u energetsku učinkovitost i obnovljivim izvorima.

"Mladi ste i pred vama su fantastične stvari. Nadam se da vas u vašim karijerama neće zabrinjavati izazovi već da ćete uživati rješavajući ih", rekao je dekan Bilas studentima.

Jedan od studenata upisanih na prvu godinu je i Marko Grančić iz Imotskog, a kaže da je odlučio upisati upravo ovaj studij jer ga upisuje malo ljudi, a tražen je na tržištu i zanima ga. "O studentskom životu ću tek saznati, a cilj mi je završiti u roku i nastaviti dalje studij u Zagrebu. Mislio sam prvo ići u Zagreb, ali mi je sada draže što je odluka pala na Šibenik", rekao je Marko.

izvor: sibenik.ih

Još vijesti