M. P. u Akademska četvrt

Novi Pravilnik o studentskoj ispravi u završnoj fazi: „Iksica kakva je sad je prošlost “

Početkom iduće akademske godine uvode se nove studentske iskaznice.

11. travnja 2023 13:49
Studentska iskaznica

Studentska iskaznica Foto: A.B./MojFaks

Već smo ranije pisali o prijedlozima unaprjeđenja studentske iskaznice koji su objavljeni na društvenim mrežama Hrvatskog studentskog zbora. Prema najnovijim informacijama, novi Pravilnik je u završnoj fazi. U slučaju da prijedlozi budu prihvaćeni, iksice će dobiti brojne nove mogućnosti koje će olakšati studentski život i svakodnevne aktivnosti. Početkom iduće akademske godine uvode se nove studentske iskaznice, a spomenuti prijedlozi proširit će funkcionalnosti.

Članica Povjerenstva za izmjenu Pravilnika o studentskoj ispravi iz HSZ-a, Matea Vasilj, za Hinu je rekla: „Iksica kakva je sad je prošlost, od iduće akademske godine idu nove iskaznice. Nove iksice neće imati isti čip, odnosno neće imati magnetsku traku, fizička nova iskaznica ide od iduće akademske godine, a digitalni oblik, odnosno uvođenje mobilnog identiteta ide od sredine akademske godine.“.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hrvatski studentski zbor (@hsz.hr)

 

U prijedlozima stoji da se studentska iskaznica putem čipa koristi kao kartica za ulaz u prostorije visokog učilišta, studentske domove, sportske objekte u vlasništvu visokog učilišta, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu i drugo. Sveučilište u Zagrebu zainteresirano je za obnovu i nadogradnju jer bi spomenute funkcije predstavljale korisne mogućnosti, prenosi dnevnik.hr.

Novi Pravilnik o studentskoj ispravi u završnoj je fazi, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja je potvrdilo da bi uskoro trebao biti objavljen na e-savjetovanju.

Još vijesti