L.B. u Akademska četvrt

Profesor 'raskrinkao' zapošljavanje 'preko veze' na fakultetima: 'Javljaju mi se stotine mladih s istim problemom'

Profesor tvrde da mu se stotine mladih znanstvenika požalili na problem zapošljavanja 'preko veze'.

27. svibnja 2022 12:12
Pokrenuo je lavinu svjedočanstva o problemu nepotizma i pogodovanja...

Pokrenuo je lavinu svjedočanstva o problemu nepotizma i pogodovanja... Foto: BonNontawat via Shutterstock

"Telefon mi se užario! Primio sam na stotine poruka naših mladih znanstvenika koji su se pokušavali zaposliti na fakultetima, ali bi ih na natječaju 'prešišao' onaj 'preko veze'. Najtužnije mi je što neki od tih kvalitetnih ljudi uopće više nisu u Srbiji", govori profesor Miroslav Dramićanin.

vezano ilustracija/Poznat po prolaznosti koja je nekad bila manja od 1%. Vijesti Profesor s Ekonomskog fakulteta poznat po niskoj prolaznosti na ispitima završio u zatvoru

Ovaj je profesor, naime, proveo neobičan eksperiment da bi pokazao kolike su šanse da netko tko nije zaposlen na fakultetu dobije poziciju na fakultetu. Zbog toga se javio na natječaj za redovnog profesora za eksperimentalnu fiziku kondenziranog stanja na novosadskom PMF-u, piše Telegraf.rs.

Bio bolji od protukandidata, na fakultetu ga odbili

Iako je po broju znanstvenih radova, citiranosti i drugim parametrima, bio bolji od svog protukandidata, fakultet je, ispričao nam je Dramićanin, našao "caku" da ga na natječaju odbije. Naveli su da Dramićanin nije dostavio dodatnu dokumentaciju koju su tražili pisanim putem (poštom). Dramićanin je odgovorio da mu takav zahtjev nikada nije ni stigao, ali fakultet je odbio njegov prigovor.

Nakon što je javno sve ispričao, Dramićaninu se ne prestaju javljati mladi sa sličnim iskustvima.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Kupovina ispita: Svaki drugi student smatra da na fakultetu ima korupcije, evo na kojima

"Rekli su mi da je čak za jednog sjajnog docenta pokrenuta peticija. Ima malo dijete, izuzetan je, a može izgubiti posao jer fakultet odbija raspisati natječaj za poziciju na kojoj bi trebao nastaviti raditi sa studentima. Tako vam otprilike prolaze svi koji nemaju nikakvo zaleđe, koji nisu rođaci i prijatelji uprave, ili nisu dio klana na fakultetu koji se za sve pita", otvoreno i oštro navodi profesor Dramićanin.

"I u referadi su samo 'vezaši'"

Brojni komentari uslijedili su i na tekst u Telegrafu.

"Apsolutno točno, natječaji su 100 posto namješteni. Sve djeca profesora, čak i u službama tipa računovodstvo i studentska služba su samo 'vezaši'", napisao je jedan čitalac.

Jedna znanstvenica navela je svoj primjer. "Već 7 godina pokušavam se zaposliti na fakultetu u Novom Sadu. Iako sam na tom fakultetu i diplomirala i doktorirala, imam brojne objavljene znanstvene radove, veliko iskustvo u praksi (tako da zaista mogu nečemu naučiti studente), posla za mene nema... uvijek postoji 'bolji' kandidat, da ne kažem podobniji", navela je ona.

Posao na faksu kao ostavština roditelja

Neki su citirali svoje profesore. Pa tako, prema izjavama nekih čitatelja, jedan profesor sa Sveučilišta u Beogradu kaže studentima da je njegova pozicija na fakultetu ostavština njegovog oca. "Nekome je otac ostavio firmu, nekome kuću, a meni je moj ostavio mjesto na fakultetu", navodno govori.

vezano Kud baš TAJ fakultet? Studentica priznala da je mogla upasti 'preko veze' – evo kako je postupila i što su joj roditelji rekli Laganini Kud baš TAJ fakultet? Studentica priznala da je mogla upasti 'preko veze' – evo kako je postupila i što su joj roditelji rekli

Čini se da je nepotizam gotovo svuda prisutan. "Asistent jedne akademije doktorira i podnosi dokumentaciju na upražnjeno mjesto učitelja u seoskoj školi. Primljen je kandidat po zahtjevu direktora OŠ s obrazloženjem da se radi o kćeri umirovljenog radnika iste škole koja je 'ne radeći nigdje' uspela očuvati dva djeteta sa suprugovom zaradom! Čemer i jad", napisao je pak ovaj čitatelj.

izvor: Telegraf.rs

Još vijesti