Prvi takav centar u državi.

U zadnje se vrijeme puno priča o umjetnoj inteligenciji. Iako je ona mnogima utjerala strah u kosti, pokazalo se kako ona može biti odličan alat ako se pravilno koristi. Umjetnu inteligenciju se sve češće uključuje i u obrazovne programe i nastavu.

Tako je Sveučilište u Mostaru osnovalo Centar za umjetnu inteligenciju (SUM AI) na kojem će raditi na istraživanju, razvoju i obrazovanju u području umjetne inteligencije ove visokoškolske ustanove, piše tportal.hr.

Ovo je prvi takav centar u Bosni i Hercegovini, a osnovan je sa svrhom analiziranja potreba tržišta rada za stručnjacima iz područja umjetne inteligencije, obučavanje studenata i zaposlenika Sveučilišta te pružanje izvora potencijalnih stručnjaka industriji umjetne inteligencije.

Žele razviti kvalitetne kadrove

„Osnivanje Centra za umjetnu inteligenciju na Sveučilištu u Mostaru predstavlja važan strateški korak u razvoju informatičkih tehnologija i odgovor na sve veću potražnju za stručnjacima iz područja umjetne inteligencije“, istaknuli su sa Sveučilišta u Mostaru.

Hrvoje Ljubić je voditelj Centra za umjetnu inteligenciju, a rekao je da je jedan od ciljeva razviti kvalitetne kadrove u području umjetne inteligencije kako bi Sveučilište u Mostaru moglo odgovori na potrebe tržišta rada.

„Iako centar nosi općenit naziv SUM AI, u prvoj fazi se želimo fokusirati isključivo na primjenu umjetne inteligencije u obrazovanju“, ispričao je Ljubić.

Izvor: tportal.hr

umjetna inteligencija centar za umjetnu inteligenciju sveučilište u mostaru ai sum ai

Još vijesti