L.B. u Akademska četvrt

Račun za plin 'skočio' 500 posto: Studenti više neće sami birati temperaturu sobe u domovima

Život u studentskim domovima mijenjat će se u skladu s ekonomskim i gospodarskim prilikama u zemlji.

31. kolovoza 2022 11:46
Riječke studente čekaju redukcije grijanja u domskim sobama

Riječke studente čekaju redukcije grijanja u domskim sobama Foto: L.B., MojFaks

S prvim danom rujna kreće useljenje studenata viših godina studija u studentska naselja Trsat i "Ivan Goran Kovačić", ali život u studentskom domu ove će akademske godine biti drukčiji nego prije.

Grijanje do maksimalna 22 ili 23 stupnja

Naime, zbog poskupljenja energenata studenti više neće moći sami birati temperaturu grijanja, već će se ona ograničiti na 22 ili 23 stupnjeva Celzijevih, piše Novi list.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Gotovo 500 tisuća njemačkih studenata dobit će 'džeparac' za plaćanje računa za grijanje

Ograničavanju temperature grijanja i hlađenja kao mjeri energetske uštede pribjegavaju i drugi studentski centri pa je tako Studentski centar Split već najavio da će sukladno smjernicama Vlade za uštedu energije u domovima biti regulirana temperatura grijanja u rasponu od 18 do 21 stupanj, a hlađenja na 25 stupnjeva.

Istovremeno su splitski studenti, koji se ne mogu prilagoditi ovakvom režimu grijanja i hlađenja zamoljeni da na vrijeme osiguraju neku drugu vrstu smještaja te su upozoreni da je upotreba mobilnih električnih uređaja za grijanje i hlađenje u domovima strogo zabranjena.

Cijene energenata skuplje i do 300 posto

Takvu najavu mjere štednje u splitskom Studentskom centru objašnjavaju činjenicom da su energenti u zadnjih pola godine poskupjeli više od 300 posto, a mjere štednje uvode se kako cijene stanarine u domu ne bi rasle.

vezano Studiranje postaje preskupo... Vijesti Cijene podivljale! Studentima treba skoro 4 tisuće kuna samo za studiranje

Ravnatelj Studentskog centra Rijeka, Goran Manestar, objašnjava da riječki Studentski centar još nije u problemu kao splitski, ali problem postoji i s mjerama uštede morat će se krenuti.

Studentsko naselje „Trsat“ u kojemu će ljeti odsjedati i turisti. Studentsko naselje „Trsat“ u kojemu će ljeti odsjedati i turisti. Foto: L.B., MojFaks

"Nemamo takav problem jer još smo pod ugovorom stare nabave. Kilovatsat plaćamo nešto preko 1,80 kuna, dok je u Splitu to 3,50 kuna. Međutim, taj ugovor završava u veljači iduće godine i ukoliko nas ne stave u sustav kućanstva, bit ćemo u velikom problemu. Iz tog razloga već sada krećemo s uštedama i morat ćemo ograničiti grijanje u sobama na 22 ili 23 stupnjeva Celzijevih. Nećemo ići na ograničenja koja uvodi Split, ali ne možemo više ni dopustiti da svatko u sobi regulira grijanje kako želi, što je bio slučaj do sada", najavljuje Manestar.

Sa 130 tisuća na 920 tisuća kuna plina godišnje

Kaže i da su studentski centri u Splitu i Dubrovniku prvi išli na sklapanje novih ugovora za električnu energiju zbog čega su se i prvi našli na udaru povećanja cijene od 300 posto. Riječkom Studentskom centru to se pak dogodilo prilikom sklapanja novog ugovora za isporuku plina.

vezano Solarni paneli, Bruno Bušić Nakon predavanja U ovom domaćem SC-u ne strahuju od poskupljenja: 'Nećemo dizati cijene domskog smještaja'

"Mi smo prvi sklopili ugovor za plin i izdvajanja za taj energent, koji koristimo samo za pripremu prehrane, te smo prvi dobili uvećani račun za 500 posto. Umjesto dosadašnjih 130 tisuća kuna na godinu, plin sada plaćamo 920 tisuća kuna. Stoga očekujemo i da će nas u veljači, kod sklapanja novog ugovora, po pitanju električne energije čekati znatno veće cijene", zaključuje Manestar.

izvor: novilist.hr

Još vijesti