V.F. u Akademska četvrt

Riječka rektorica odlikovana odličjem Viteza Nacionalnog reda koje dodjeljuje Macron

Intenzivirala je suradnju s francuskim sveučilištima.

15. veljače 2023 12:31
Francuska zastava

Francuska zastava Foto: Jackmac34 via Pixabay

Rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, odlikovana je odličjem Viteza Nacionalnog reda za zasluge Francuske Republike (Chevalier dans l’Ordre National du Mérite), koje dodjeljuje francuski predsjednik Emmanuel Macron, prenosi Novi list.

Rektorica je odlikovana visokim odličjem jer je u proteklih pet godina izrazito intenzivirala suradnju s francuskim sveučilištima, a uručila joj ga je prva savjetnica pri Veleposlanstvu Francuske Republike u Hrvatskoj Lilas Bernheim.

„Priznanje je ogromna čast“

Istaknula je kako je priznanje ogromna čast te je dodala kako iza njega ne stoji samo ona, već cijeli njezin tim, kao i cijelo Sveučilište.

„S nekoliko francuskih sveučilišta uspostavili smo suradnju koje prije nije bilo, a ta je suradnja započeta nakon što smo formirali intersektorsko vijeće za suradnju s Francuskom i vijeće za međureligijski dijalog u koje su bili uključeni francuski veleposlanici u prethodnom mandatu“, rekla je rektorica Samaržija.

Dodala je kako se ta nagrada ne dobiva tako često te je spomenula kako je osobno osobito počašćena što je baš ona predložena francuskom predsjedniku Macronu za nagradu jer je zaljubljenik u francusku filozofiju, šansonu i film, kao i općenito francusku kulturu.

Sveučilište u Rijeci slavi 50. rođendan

Osim toga, najavila je i intenzivniju suradnju s francuskim sveučilištima, te je istaknula i kako se ovom svečanošću ujedno započinje cjelogodišnje obilježavanje pola stoljeća djelovanja riječkog Sveučilišta te 390 godina visokoškolskog obrazovanja u Rijeci.

„Obilježavanje 50. obljetnice Sveučilišta odvijat će se pod nazivom otvorenost, jer mislimo da nas to najbolje opisuje, a nastavlja se već danas trodnevnim godišnjim okupljanjem predstavnika svih YUFE sveučilišta, u okviru čega ćemo ugostiti i predstavnike šest europskih sveučilišnih mreža, kao i drugih europskih tijela. Okupit ćemo stotinjak inozemnih gostiju kako bismo razgovarali o budućnosti europskih sveučilišta“, ispričala je rektorica.

Također, u sklopu ove svečanosti, predsjednik Sveučilišta Sorbonne Nouvelle prof. dr. Jamil Jean-Marc Dakhlia u svom se predavanju osvrnuo na ulogu umjetničkih i humanističkih sveučilišta u Europi, a time je ujedno obilježeno i pridruživanje tog francuskog Sveučilišta YUFE mreži europskih sveučilišta.

Izvor: Novi list

vezano Nemoj prestati učiti Karijera Hillary je najmlađa izvršna direktorica na svijetu: Pokrenula je startup dok je bila dijete! Otkrijte tajnu njenog uspjeha

vezano Zoran Milanović Akademska četvrt Milanović na inauguraciji novog rektora nasmijao publiku anegdotom s prvog ispita: 'Profesor me spustio na zemlju'

Još vijesti