L.B. u Akademska četvrt

Velike promjene na ovom sveučilištu: Temperatura na hodnicima fakulteta 14-18 stupnjeva, raspored bez 'rupa', a možda i dulji zimski praznici...

Ove zime, energijom će se upravljati racionalnije. Odlučili su tako na Sveučilištu u Rijeci.

23. rujna 2022 11:23
Riječke studente čekaju redukcije grijanja u domskim sobama

Riječke studente čekaju redukcije grijanja u domskim sobama Foto: L.B., MojFaks

Zbog rasta cijene energenata i poskupljenja troška električne struje i grijanje, na domaćim se sveučilištima raspravlja o mjerama uštede koje bi doprinijele smanjivanju visokih troškova održavanja "hladnog pogona".

Fakulteti u kategoriji kućanstva, PMF još ljetos uveo redukciju hlađenja

Podsjetimo, paket mjera pomoći Vlade RH predvidio je novost kad su fakulteti u pitanju. Naime, od 1. listopada pa do 31. ožujka, svi fakulteti bit će prebačeni u kategoriju "kućanstava" kako bi plaćali povoljniju struju.

vezano Studente očekuje 2000 više stipendija, još vrijednijih no prije Akademska četvrt Vlada RH studentima odsad nudi 2000 stipendija više: Dižu i iznos potpore – provjerite za koliko!

Osim fakulteta, u kategoriju kućanstava prebacuju se i vrtići, škole, domovi za umirovljenike, nevladine udruge, vjerske zajednice, općine, gradovi i drugi.

No, svako će domaće visoko učilište pokušati dodatno doprinijeti uštedi na računima.

vezano Restrikcijama hlađenja do ušteda na računima za struju... Vijesti Redukcija hlađenja na zagrebačkom fakultetu: Klima-uređaji 'zaključavaju' se na 25 stupnjeva

Tako su, primjerice, na zagrebačkom PMF-u još ljetos uveli redukciju hlađenja u svojim prostorijama, "zaključavanjem" klima-uređaja na 25 stupnjeva Celzijusa.

Senat riječkog Sveučilišta donio prijedlog mjera za uštedu

Sad im se u mjerama štednje pridružuje i Sveučilište u Rijeci, čiji je Senat na zadnjoj sjednici raspravljao uglavnom o ovoj temi.

Podsjetimo, vijest o tome da studenti u riječkim domovima neće moći sami birati temperaturu grijanja u sobama, nego će ona biti "zaključana" na 22 ili 23 stupnja Celzijusa objavili smo na samom kraju kolovoza, kao i informaciju da su računi koje snose studentski centri u Splitu i Dubrovniku, primjerice, porasli i za 300-500 posto.

Studentsko naselje „Trsat“ u kojemu će ljeti odsjedati i turisti. Studentsko naselje „Trsat“ u kojemu će ljeti odsjedati i turisti. Foto: L.B., MojFaks

Ova poskupljenja rezultirala su izradom preporuka za štednju energije, od kojih najaktualnija stiže sa riječkog Sveučilišta, a tiču se potrošnje energije na svim njegovim sastavnicama.

vezano Riječke studente čekaju redukcije grijanja u domskim sobama Akademska četvrt Račun za plin 'skočio' 500 posto: Studenti više neće sami birati temperaturu sobe u domovima

Preporučena temperatura grijanja u prostorijama u kojima se boravi je 21 Celzijev stupanj, a na hodnicima između 14 i 18 Celzijevih stupnjeva, ugradnja i korištenje termostata, ugradnja detektora kretanja za upravljanje rasvjetom na hodnicima i stepeništima te ograničeno vrijeme grijanja prostorija samo dok se u njima boravi.

Sve su to nove smjernice Sveučilišta u Rijeci za racionalno upravljanje energijom koje su na sjedinici održanoj 20. rujna usvojili članovi Senata, piše Novi list.

Manje rupa među predavanjima?

U tim smjernicama stoji i da rasporede održavanja nastave treba u što većoj mjeri uskladiti s racionalnim gospodarenjem energijom na način da korištenje učionica bude vremenski kontinuirano i koncentrirano, a kad god je moguće u rasporedima nastave treba predvidjeti manje učionice.

Hodnici fakulteta grijat će se na temperaturama od 14 do 18 stupnjeva Hodnici fakulteta grijat će se na temperaturama od 14 do 18 stupnjeva Foto: L.B./MojFaks

Kako je svaki laboratorij ili istraživački prostor specifičan, osoblje koje ga koristi treba osmisliti i prilagoditi mjere štednje u svakom takvom prostoru, a sve električne uređaje koji se ne koriste, pa i osobna računala, kad se ne koriste treba isključiti.

Dulji zimski praznici?

Ujedno je i naglašeno da će u slučaju daljnjeg povećanja cijena energenata trebati razmotriti i jače mjere, kao što su mogućnost promjene kalendara nastave, primjerice na način da se zimski odmor produlji za dva tjedna kao i mogućnost bitnog smanjenja potrošnje energije u istraživanjima.

vezano Kako do novca, kad nam najviše treba? Akademska četvrt Odlične vijesti za sve koji su strahovali od poskupljenja u hrvatskim menzama

izvor: Novi list

Još vijesti