P.S. u Vijesti

Izdavanje diplome u Srbiji odsad košta 500 kuna: Studentima objasnili razlog poskupljenja

Zbog nove odluke u Srbiji, studenti se moraju suočiti s popriličnim poskupljenjima.

31. listopada 2022 13:48
Diploma svezana vrpcom

Diploma svezana vrpcom Foto: Nirat.pix via Shutterstock

Srpski studenti u posljednjih nekoliko dana svjedoče drastičnom poskupljenju raznih stvari poput izdavanja diploma, cijena u menzama i smještaja u studentskim domovima.

Uz sva poskupljenja diljem svijeta, koja su uzrokovana globalnom inflacijom, dolazi i do poskupljenja na fakultetima. U Srbiji je donesena odluka da će poskupjeti cijena izrade njihovih diploma, uz sve druge troškove čija cijena se diže iz dana u dan.

Izdavanje diplome nije jeftino

Na srpskim fakultetima procedura za izdavanje uvjerenja o stečenoj diplomi košta 1500 dinara, odnosno 96 kuna.

Nakon toga se traži zahtjev za diplomu, čija cijena je do sada bila 5000 dinara, odnosno 320 kuna, a prema novoj odluci će od sada koštati 7000 dinara, točnije, 448 kuna.

Osim uvjerenja o diplomiranju i diplomi, poskupljuju studentski domovi, ali i menza. Prve kategorije studentskih domova će se po novoj cijeni plaćati čak 2790 dinara, odnosno nešto više od 178 kuna, a sobe druge kategorije će se plaćati nešto više od 137 kunaTreće kategorije studentskih domova će svoj smještaj sada plaćati 102 kune, iako je njihova cijena do sad iznosila niti 80 kuna.

Nije smještaj jedini problem, već i studentska menza. Tamo su cijene također „skočile”, kao što su poskupjele i usluge pranja i sušenja odjeće.

Izdavanje diploma skuplje zbog rata u Ukrajini?

Na Stomatološkom fakultetu studentima nude objašnjenje poskupljenja. Naime, poskupljenja diploma uzrokovao je rat u Ukrajini jer je Ukrajina jedan od većih izvoznika papira.

„Eskaliranjem situacije u Ukrajini došlo je do značajnih poskupljenja papira”, govori zaposlenik beogradskog Stomatološkog fakulteta za Alo!. 

Hrvatski studenti još uvijek nisu svjedočili naglom poskupljenju kao studenti iz Srbije, pogotovo kada je u pitanju cijena studentskih domova koja se kod nas nije mijenjala, kao ni cijena subvencioniranog menija u menzama.

izvor: www.alo.rs

vezano Stanovi za najam sve su skuplji, u svim sveučilišnim gradovima... Nakon predavanja Evo koliko košta život u Zagrebu s cimerom, a koliko kad si sam: 'Jadan ti je 'ko živi u unajmljenom stanu'

vezano Prazna predavaonica Akademska četvrt Baj, baj plaćanju upisnine, prijemnog, izdavanja iksice i indeksa! Slovenski studenti više ne moraju brinuti o ovim 'sitnim' troškovima

Još vijesti