L.B. u Akademska četvrt

Što ako fakultet na kojem studirate izgubi akreditaciju? Evo što vas čeka…

Svi državni fakulteti i studijski programi moraju biti akreditirani od strane nadležnog tijela.

2. rujna 2022 11:51
Što ako fakultet na kojem studirate izgubi akreditaciju?

Što ako fakultet na kojem studirate izgubi akreditaciju? Foto: Gagarin Iurii via Shutterstock

Osim toga, redovito se na institucijama za visoko obrazovanje provode i reakreditacije kojima se utvrđuje kvaliteta obrazovnog procesa, nastavničkog kadra i slično.

Ponekad u ovim reakreditacijama isplivaju manjkavosti određenih studijskih programa, a studenti se nađu u nezavidnoj situaciji mogućnosti da se studijski program ukine.

Zabrana upisivanja studenata

Podsjetimo, početkom 2022. godine pisali smo o alarmantnom stanju na splitkome KIF-u koji je od strane Agencije za znanosti i visoko obrazovanje dobio zabranu upisivanja novih studenata dok se ne poprave određeni problemi identificirani u radu fakulteta.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Drama na splitskom KIF-u! Zabranili im upisivanje novih studenata: Dobili 3 godine da 'poprave' situaciju

Osim toga, studij medicine u Puli već godinama je punio medijske stupce, kako zbog istupa bivšeg dekana Krešimira Pavelića, tako i činjenice da nije akreditiran te se na njemu trenutno može studirati samo sestrinstvo.

Primjera ima i više, no malo je odgovora na pitanje što u situaciji kad fakultet koji pohađate izgubi akreditaciju?

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Dekan Medicinskog fakulteta u Puli smijenjen nakon svog predavanja o štetnosti cjepiva

Ovo je u zadnje vrijeme "vruća" tema u susjednoj nam Srbiji gdje se od početka prijava na fakultete i tijekom upisa mnogo piše i govori o akreditiranim programima i onima koji nemaju akreditaciju, uz upozorenja studentima da dobro provjere ima li studij koji žele upisati – akreditaciju.

Profesori se ne pojavljuju ili pak predaju previše kolegija

Profesorica Ana Šijački, v.d. direktorice tamošnjeg Nacionalnog akreditacijskog tijela, kaže da su najčešći razlozi za uskraćivanje akreditacija, i državnim i privatnim sveučilištima, nedostatak nastavnika ili nekompetentnost nastavnika, pogotovo kada se fakultet ili novi studijski program tek formira.

"Kada kažem nekompetentnost nastavnika, ne znači da je profesor nekompetentan da predaje nešto na šta je usmjeren, ali, recimo, ne može predavati pet predmeta nego dva ili tri", navodi Šijački.

vezano I dalje traje spor oko Hrvatskih studija: Novi programi, novi zaposlenici, a reakreditacija na čekanju Akademska četvrt I dalje traje spor oko Hrvatskih studija: Novi programi, novi zaposlenici, a reakreditacija na čekanju

Ističe da razlog mogu biti i manjkavosti u kurikulumu, odnosno u planu i ishodima nastave Na mnogim fakultetima studenti viđaju samo asistente, profesori se ne pojavljuju i ne drže predavanja.

Šijački kaže da to najprije kontrolira fakultet i da je u ingerenciji fakulteta na dnevnom nivou. "Fakultet treba provoditi samoevaluaciju i dostaviti je nama. Mi direktno nismo nadležni da radimo tu kontrolu, ali je nadležna inspekcija Ministarstva prosvjete", objašnjava.

Provjeriti prije upisa na fakultet

Brucošima koji prijavljuju studijske programe, savjetuje da dobro razmisle što žele studirati jer će se time baviti kasnije u životu. "Savjetujem studentima i da se dobro raspitaju da li je ustanova na kojoj žele studirati akreditirana ili ne. To je uvjet svega. Vrlo je lako, svaki student na stranicama fakulteta provjeriti jesu li ustanova i studijski program akreditirani", ističe Šijački.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Studenti sestrinstva brinuli zbog poluinformacija? Rektorica obećala: 'Nijedan student neće biti oštećen'

Kaže da i Nacionalno akreditacijsko tijelo na stranicama objavljuje i Vodič za studente u kojemu za svaku ustanovu piše kada je akreditirana, ukoliko je akreditirana.

Šijački kaže da fakultet koji izgubi akreditaciju ima pravo rada još godinu dana kako bi posljednja generacija studenata diplomirala, dok se ostali studenti prebacuju na srodne programe na drugim fakultetima.

izvor: studenti.alo.rs

Još vijesti