M. P. u Akademska četvrt

Izložba inovacija u Bangkoku: Student iz Hrvatske oborio konkurenciju i osvojio brončanu medalju za svoj izum

Branimir Budija imao je čak više od tisuću konkurenata

2. ožujka 2023 12:17
Robotizirana invalidska kolica

Robotizirana invalidska kolica Foto: Alexander Limbach/Shutterstock

Student pete godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Branimir Budija, osvojio je brončanu medalju za izum robotiziranih invalidskih kolica. Branimir je bio na izložbi inovacija IPITEX 2023. koja se održava u Bangkoku, a imao je čak više od tisuću konkurenata iz 24 države diljem svijeta, prenosi portal antenazadar.hr.

Za novinare portala Antena Zadar ispričao je kako je došao na ideju robotiziranih invalidskih kolica: „Moj prijatelj je fizioterapeut u jednoj poliklinici u Zagrebu, pričao mi je da mu je teško podizati pacijente, kako ga bole leđa, a pogotovo kako se djevojke koje s njim rade muče, jer su nepokretni pacijenti duplo teži od njih.“

Priča ovog fizioterapeuta potaknula ga je na razmišljanje: „Pomislio sam   ̶  pa ako bi sama kolica mogla prenijeti pacijenta, to bi bilo najbolje! Tako sam došao na ideju, mentor mi je pokazao nekakav cilindar na koji se može sjesti i koji može podizati ljude. Naravno, do samog kraja cijeli je koncept ispao skroz drugačije, ali eto, na kraju se napravilo.“, prenosi antenazadar.hr.

Njegova robotizirana invalidska kolica spoj su pneumatike i elektronike u jednoj funkcionalnoj cjelini, a koriste tri pneumatska cilindra. Veći koriste za podizanje pacijenta na visinu bolničkog kreveta, a manji podižu na noge. Branimir dodaje kako se nakon školovanja želi zaposliti u sektoru razvijanja robotskih sustava, a nada se i da će kolica jednog dana biti u proizvodnji, piše na antenazadar.hr.

Još vijesti