P.S. u Akademska četvrt

Studenti medicine u cijeloj zemlji odlučni: 99 posto njih ne želi na „prisilni“ rad nakon diplome

Provedena je i nacionalna anketa prema kojoj je jasno nezadovoljstvo studenata medicine.

11. studenog 2022 10:22
Doktori u bolnici

Doktori u bolnici Foto: Luis Melendez via Unsplash

Ministarstvo zdravstva podnijelo je Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Zvuči zbunjujuće, ali neke od ovih izmjena se direktno tiču studenata medicine, odnosno njihove budućnosti nakon stjecanja akademske titule.

Podsjetimo , nedavno smo pisali o predstavniku studenata 6. godine medicine Medicinskog fakulteta u Rijeci, Tinu Vučkoviću. Tin se naime obrušio na ministra Beroša zbog Nacrta prijedloga Zakona unutar kojeg se nameće obaveza tek diplomiranim liječnicima obaveza rada u trajanju od godine dana na razini primarne zdravstvene zaštite.

Do sada je to bila samo jedna od opcija

On kao predstavnik, zajedno sa svojim kolegama s pete i šeste godine, prosvjeduje protiv navedenih izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti jer, kako on govori, rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti može biti jedna od opcija, ali ona svakako nije prisila – barem nije bila do sada.

„Apsolutno je krivo da nas se nakon šestogodišnjeg studija, koji je jedan od najtežih studija uopće, na bilo što prisiljava“, rekao je predstavnik studenata Vučković.

Rezultati nacionalne ankete govore sve

Sada se po pitanju ove teme oglasio i Hrvatski studentski zbor na svojem službenom Facebook profilu, kao i službenom webu. Stali su u obranu svim studentima medicine koji prosvjede protiv ove izmjene, a poslali su im i pismo podrške.

Ne samo to, nego su i objavili, ne šokantne, rezultate nacionalne ankete koja je provedena među studentima medicine na sve četiri sveučilišta. Rezultati govore dovoljno – ispalo je da od čak 84% svih studenata 6. godine medicine, koji su ispunili anketu, 99 posto njih je protiv ovih novih promjena koje su predložene u Nacrtu Zakona.

Podrška HSZ-a

Upravo zbog tog jednoglasja, evo što je studentima medicine poručio Hrvatski studentski zbor.

„Ovim putem bismo voljeli izraziti svoju podršku kolegama studentima, budućim liječnicima, u njihovom nastojanju da se oslobode te obaveze rada. Slažemo se s kolegama da bi svaki mladi liječnik u Republici Hrvatskoj trebao imati mogućnost odabira svojeg radnog mjesta, kako je to dosada bila praksa“, naveli su iz HSZ-a.
 

Ministar zdravstva, Vili Beroš, upravo drži konferenciju za medije. Na sreću studenata medicine, dotaknuo se i ove teme, a više informacija o tome što je rekao pročitajte ovdje.

Još vijesti