P.S. u Akademska četvrt

Student medicine obrušio se na ministra Beroša: „Katastrofalan način poticanja mladih da ostanu u zemlji“

Pobunu studenata izazvala je nedavna izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

31. listopada 2022 15:59
Studenti medicine

Studenti medicine Foto: eldar nurkovic via Shutterstock

Ministar zdravstva, Vili Beroš, svojom novom odlukom potaknuo je raspravu i negodovanje studenata medicine.

Naime, došlo je do izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti unutar koje se uvjetuje diplomirane liječnike jednogodišnjim radom u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kako bi uopće mogli dobiti specijalizaciju.

Dosad nije bio slučaj da su liječnici obavezni nakon diplomiranja odraditi godinu dana u ambulantama primarne zdravstvene zaštite.

Nakon šest godina studiranja – prisila?

Zbog ove izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, studenti su stali na noge. Kako piše Novi List, pojedini studenti pete i šeste godine medicine prosvjeduju protiv nove izmjene ministra zdravstva, a jedan od njih je i predstavnik studenata 6. godine medicine Medicinskog fakulteta u Rijeci.

„Apsolutno je krivo da nas se nakon šestogodišnjeg studija, koji je jedan od najtežih studija uopće, na bilo što prisiljava, govori Tin Vučković.

Navodi da rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti može biti jedna od opcija, ali nikako prisila. Objašnjava da mnogi studenti medicine nakon diplomiranja prvo rade u izvanbolničkoj, hitnoj pomoći, a postoji i opcija rada s nadzorom, za one koji još uvijek nisu u potpunosti spremni na tu razinu odgovornosti.

To su dvije opcije za svakog diplomiranog liječnika, a do sada je postojala i ona treća. To je da odmah nakon fakulteta kreću sa specijalizacijom.

Smatraju da ih ministar ucjenjuje

„Svatko od nas pronađe se u jednoj od te tri opcije. Obavezivati nas da radimo na PZZ-u na godinu dana kao preduvjet dobivanja specijalizacije maltene je ucjena, a uz to i katastrofalan način poticanja mladih ljudi da ostanu u zemlji“, dodaje Tin.

Iako on ne namjerava napustiti Hrvatsku, vjerojatno je jedan od rijetkih budućih zdravstvenih djelatnika, pogotovo nakon ove izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštititi.

izvor: www.novilist.hr

vezano Iscrpljeni su i razmišljaju o odustajanju Vijesti Čak 6 od 10 studenata medicine štedi na hrani zbog krize, dio ih odustaje od studija

vezano Vraća im se staž nakon fakulteta! Karijera Povratak prakse nakon diplome: Studenti medicine ponovo će stažirati nakon fakulteta

Još vijesti