V.F. u Vijesti

I studenti ove županije od siječnja imaju pravo na besplatni vlak! Evo koji su uvjeti

Studenti će pravo na besplatnu kartu moći koristiti od siječnja.

20. prosinca 2022 10:09
Vlak Hrvatskih željeznica na peronu.

Vlak Hrvatskih željeznica na peronu. Foto: Wandering views via Shutterstock

Iako studenti od ove akademske godine imaju pravo na mjesečnu kartu od 75 kuna kojom mogu neograničeno putovati cijelom Hrvatskom, od 1. siječnja 2023., međimurski studenti će moći potpuno besplatno putovati vlakom. I to također neograničeni broj puta i na području cijele Hrvatske.

Vlakom se vozi čak 2300 međimurskih studenata

Županija tako želi rasteretiti budžet studenata, ali i njihovih roditelja. Osim toga su povećali i jednokratne potpore sa 600 na 800 kuna.

„Ovom mjerom želimo financijski pomoći našim studentima kojih je u Međimurju oko 2300, olakšati im da češće putuju kući i diljem Hrvatske, ali i nastavljamo dobru suradnju s Hrvatskim željeznicama s ciljem da potaknemo što češći prijevoz građana vlakom. Veći broj korisnika željezničkog prometa omogućit će proširenje voznog reda i daljnja ulaganja u poboljšanje infrastrukture te u konačnici brži i jeftiniji prijevoz vlakom za sve putnike“, rekao je župan Međimurske županije, Matija Posavec.

Župan Posavec i predsjednik Uprave Hrvatske željeznice Putnički prijevoz Željko Ukić već su potpisali i Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Međimurske županije.

Besplatno i tijekom ljeta

Vlak će biti besplatan za redovite studente koji moraju imati prebivalište na području Republike Hrvatske čije je sjedište izvan Međimurske županije. Odlična je vijest da će studenti besplatni vlak moći koristiti i tijekom ljetnih mjeseci.

Uskoro će na web stranicama Međimurske županije biti raspisan javni poziv na koji će se studenti moći javiti. Poziv će biti otvoren do 30. rujna 2023., a za ostvarivanje prava će studenti morati dostaviti potrebnu dokumentaciju nakon čega će im biti izdana potvrda koju će trebati odnijeti na blagajnu Hrvatskih željeznica.

Vjerujemo da su studenti Međimurske županije s oduševljenjem dočekali ovu obavijest.

Još vijesti