V.F. u Akademska četvrt

Studenti odbijaju plaćati previsoku stanarinu: „Neki preskaču obroke“

Ne mogu si pruštiti ni osnovno.

20. Siječnja 2023 11:52
Prazan novčanik

Prazan novčanik Foto: Chronomarchie via Pixabay

Veliki broj studenata studira izvan rodnoga mjesta. Svi mi koji smo u toj situaciji znamo koliko je to teško. Nažalost, mnogi studenti nisu uspjeli ostvariti pravo na smještaj u studentskim domovima.

Već smo ranije pisali o tome kako su mnogi studenti osuđeni na to da žive kao podstanari te plaćaju stanarine koje si teško mogu priuštiti.

Iako su u hrvatskim studentskim domovima stanarine uglavnom prihvatljive, ovi studenti iz Manchestera se s time ne mogu poistovjetiti. Naime, zbog previsokih stanarina u studentskim domovima, studenti Sveučilišta u Manchesteru odbijaju platiti stanarinu u znak prosvjeda, prenosi BBC.

Ne mogu si priuštiti ni osnovno za život

Pokretači kampanje su rekli da 250 studenata Sveučilišta u Manchesteru otkazuje plaćanja i zahtijeva smanjenje cijene stanarine za 30% u domovima.

Rekli su i da im je teško priuštiti si hranu zbog visokih troškova života. Sveučilište je priopćilo da je već osiguralo potporu u iznosu od 170 funti, odnosno nešto više od 190 eura, za svakog studenta.

Istraživanje Ureda za nacionalnu statistiku nedavno je pokazalo da se polovica studenata u Engleskoj suočava s novčanim problemima.

Studentica prve godine Maya Tanna je ispričala kako joj je „teško priuštiti si hranu i plaćati osnovne potrebe koje bih inače imala kod kuće.“

„Neki ljudi čak nisu mogli platiti stanarinu, što nije nešto o čemu bismo se mi kao studenti prve godine trebali brinuti“, požalila se te je dodala i kako mnogi preskaču obroke.

Studentica filozofije i politike tvrdi da su neke stanarine porasle za 400 funti godišnje, odnosno nešto više od 450 eura.

Sveučilište nudi potporu

Rekla je da bi Sveučilište „moglo učiniti puno više da pomogne“, a dodala je i kako se studenti ne bi trebali boriti da si priušte hranu.

„Ne možemo dopustiti da studenti idu u banke hrane i bore se kako bi spojili kraj s krajem“, rekao je laburistički zastupnik Andrew Gwynne.

O ovom problemu se očitovalo i samo Sveučilište.

„Učinit ćemo sve što možemo da podržimo studente koji ne mogu platiti stanarinu i pozvati sve koji imaju poteškoća da razgovaraju s nama što je prije moguće. Svaki student koji se bori sa svojom stanarinom ili bilo kojom drugom financijskom poteškoćom može se prijaviti u naš prošireni fond za potporu troškova života za potporu do 2000 funti. Ovo je dio paketa od 9 milijuna funti koji uključuje isplatu od 170 funti svim redovitim studentima“, objasnili su.

Izvor: BBC.com

vezano Stanarine u pojedinim studentskim domovima pojeftinile za lipu. Akademska četvrt Studenti u Zagrebu umiru od smijeha zbog „pojeftinjenja“ domskog smještaja: Evo što o tih par lipa kažu iz SC-a

vezano Alex živi u minijaturnom stanu Vijesti Minijaturni stan bez kuhinje i kupaonice plaća više od 8000 kuna mjesečno: 'Dobro sam prošao'

 

Još vijesti