L.B. u Akademska četvrt

Studenti u Sloveniji od rujna imaju pravo na 10 besplatnih testova na koronavirus

10 besplatnih 'kućnih' testova na koronavirus mjesečno, bit će na raspolaganju slovenskim studentima.

2. rujna 2022 11:03
Od rujna imaju pravo na 10 besplatnih testova mjesečno.

Od rujna imaju pravo na 10 besplatnih testova mjesečno. Foto: Michele Ursi via Shutterstock

Kako piše slovenski N1, od ovog ponedjeljka studenti ostvaruju pravo na 10 besplatnih kućnih testova na novi soj koronavirusa.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Dvoje studenata tužilo sveučilište jer se i ovog semestra moraju cijepiti protiv koronavirusa

Uredba je ovo koju je Vlada Republike Slovenije usvojila krajem kolovoza ove godine, a primjenjivat će se na učenike, studente i mlade vezane uz ustanove za odgoj i obrazovanje djece i mladih.

Time Vlada slijedi preporuke Savjetodavne skupine NIJZ-a za praćenje koronavirusa, priopćio je Vladin Ured za komuniciranje (UKOM).

vezano Slika nije pronađena Vijesti Nitko među mladima neće izbjeći 'koronu'? 9 od 10 tinejdžera u ovoj zemlji bilo u doticaju s virusom

Za navedene skupine u ljekarnama su od ovog ponedjeljka dostupne besplatne pretrage za što je Vlada osigurala sredstva iz proračuna, pojašnjavaju u UKOMU.

Iz Vladinog Ureda za komuniciranje naglašavaju da je uredba pripremljena u skladu s preporukama savjetodavne skupine za nadziranje koronavirusa pri Nacionalnom zavodu za javno zdravstvo (NIJZ), koju vodi epidemiolog Mario Fafangel.

vezano Studenti brucoši Laganini Pitali smo zagrebačke studente koje im 3 asocijacije padnu napamet kad čuju riječi 'COVID potvrda'

Kao što je poznato, u prvoj fazi epidemije covida-19 u obrazovanju, Skupina osobama koje pokazuju znakove infekcije ili su bile u kontaktu s osobama pozitivnima na COVID, preporučuje samotestiranje kod kuće. U drugoj fazi, koja nastupa pogoršanjem epidemijske slike, grupa predlaže tjedno samotestiranje koje bi bilo obavezno za sve učenike, studente i polaznike obrazovanja odraslih.

izvor: n1info.si

Još vijesti