V.F. u Akademska četvrt

Studenti uzimaju „pametne droge“ prije ispita: Povećavaju im koncentraciju i ublažavaju stres

Uzimanje „pametnih droga“ i nije tako pametno

25. travnja 2023 11:30
Uzimanje ovih lijekova na svoju ruku može biti opasno.

Uzimanje ovih lijekova na svoju ruku može biti opasno. Foto: Pexels via Pixabay

Na sveučilištima u Velikoj Britaniji studenti uzimaju narkotike prije polaganja ispita kako bi poboljšali svoje kognitivne sposobnosti, piše Fokus.ba. Tako akademski autoriteti upozoravaju kako studenti koriste „pametne droge“, odnosno različite vrste lijekova kako bi se riješili stresa prije ispita te povećali koncentraciju.

Nadležne institucije su upozorene na brojne slučajeve korištenja ovih „droga“. Studenti koriste lijekove kao što su Modafinil, Ritalin i Adderall na svoju ruku. Ti se lijekovi inače koriste u liječenju poremećaja poput narkolepsije ili poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.

Uvijek se treba savjetovati s liječnikom prije uzimanja lijekova

Thomas Lancaster, pomoćnik dekana na Sveučilištu Staffordshire je istaknuo kako studenti ulaze u „opasni svijet droga“, a pozvao je i institucije da počnu otvorenije govoriti o ovom problemu.

„O ovome se mora razgovarati, pitanje je kako reagirati, je li ovo varanje na ispitima i jesu li te droge opasne“, ispričao je Lancaster.

Treba upozoriti da se prije uzimanja svakog lijeka treba savjetovati s liječnikom jer se u suprotnom mogu izazvati neželjene posljedice za zdravlje. 

Još vijesti