P.S. u Akademska četvrt

Studenti u Zagrebu umiru od smijeha zbog „pojeftinjenja“ domskog smještaja: Evo što o tih par lipa kažu iz SC-a

Prilikom plaćanja stanarine za siječanj, studenti su uočili razlike u cijenama stanarina.

5. Siječnja 2023 12:35
Stanarine u pojedinim studentskim domovima pojeftinile za lipu.

Stanarine u pojedinim studentskim domovima pojeftinile za lipu. Foto: V.F., MojFaks

Uvođenjem nove valute, nastao je kolaps na brojnim web shopovima, kao i u fizičkim dućanima te ugostiteljskim objektima. Prvih nekoliko dana čak je bilo preporučljivo da korisnici ne naručuju ništa, dok se transfer valute ne prebaci u potpunosti, kako nitko ne bi ostao „zakinut“.

Upravo zbog toga, u privatnoj Facebook grupi stanara Studentskog doma „Stjepan Radić”, studenti su se našalili na račun Studentskog centra u Zagrebu jer unatoč poskupljenju sa svih strana, pojedine stanarine pojeftinile su za nekoliko, sada već nekadašnjih, lipa.

Stanarina jeftinija za lipu na „Savi“

Tako je jedan student primijetio razliku u cijeni, s obzirom na to da je u prijašnjoj godini stanarinu plaćao punih 375 kuna, a transferom na novu valutu, ta cijena sada iznosi 374 kune i 99 lipa, odnosno 49 eura i 77 centi, što pokazuje da je stanarina pojeftinila za jednu lipu.

Slično se dogodilo i u Studentskom domu na Lašćini gdje je studente dočekalo pojeftinjenje od čak 3 lipe – iznos od punih 200 sada se pretvorio u 199 kuna i 97 lipa, odnosno 26 eura i 54 centa.

Smještaj u Studentskom domu „Ante Starčević” nije pojeftinio već poskupio, kako javlja studentica u komentarima na već navedenoj objavi u privatnoj Facebook grupi.

„Šara“ na snazi poskupljenja

Njihova stanarina dosad je iznosila 300 kuna, odnosno 39 eura i 82 centa, a transferom valute se „povisila“ na 300 kuna i 2 lipe. Iako su se studenti šalili na račun jeftinije, ili nešto skuplje stanarine, iz Studentskog centra u Zagrebu su nam otkrili zašto i kako je došlo do ovih promjena.

„Predmetni cjenici su na snazi do kraja akademske godine 2022./2023. Predmetno se nije mijenjalo niti nakon službenog uvođenja eura, od 1. siječnja 2023. Ono što se promijenilo je način konverzacije te se sada cijene izražene u eurima preračunavaju u kune“, rekli su za MojFaks iz Ureda ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu.

Sve zbog matematičkih pravila preračunavanja

Kako nam govore, zbog ove minimalne razlike u cijeni stanarina, koja se očituje u nekadašnjim lipama, dolazi isključivo zbog primjene fiksnog tečaja konverzije u njegovu punom iznosu i matematičkih pravila preračunavanja.

„Opravdana je promjena isključivo zbog provođenja matematičkih operacija. Pri dvojnom iskazivanju cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti cijene i drugi novčani iskazi vrijednosti iskazani u drugoj valuti koja nije zakonsko sredstvo plaćanja informativnog su karaktera“, napomenuli su u službenom priopćenju.

Ovo znači da studenti uopće ne bi trebali pratiti cijenu u kunama, s obzirom na to da ona 15. siječnja odlazi u povijest, a prilikom plaćanja i dalje „stoji“ pored eura, prvenstvenog zbog informativnog karaktera.

Još vijesti