P.S. u Akademska četvrt

Studentski izbori su gotovi, a evo i iskustva studentice koja je ušla u novi saziv: „Mi smo htjeli postići izlaznost na izborima“

Održani su novi studentski izbori, a mandat odabranih trajat će iduće dvije godine.

7. travnja 2023 11:05
Glasanje.

Glasanje. Foto: Arnaud Jaegers/Unsplash

Studentski izbori, za nove sazive predstavnika Studentskih zborova diljem Hrvatske, službeno su završili. Svi kandidati, ali i glasači, na svojim su fakultetima dobili prijevremene rezultate izbora, koji služe kako bi se podnijele moguće žalbe na njih.

Podsjetimo, već smo pisali o tome kako je izlaznost studenata na studentske izbore izrazito mala, već godinama. Pretpostavka je da studenti ne shvaćaju ove izbore dovoljno ozbiljno, s obzirom na to da Studentski zbor svakog fakulteta ipak predstavlja i zastupa interese njihovih studenata te se trude da njihovo studiranje dostigne višu i kvalitetniju razinu.

Zato smo prije izbora i ispitali studente hoće li izaći na izbore, dok je većina njih odgovorila kako će to obaviti ukoliko im bude „usput“, s obzirom na to da se mnogi u tom periodu ne nalaze na svojim fakultetima, pa im se ni ne isplati dolaziti samo kako bi glasali za predstavnike vlastitih Studentskih zborova.

Studentica FPZG-a ušla u novi saziv

No, na Fakultetu političkih znanosti, u odnosu na prethodne godine, a i na druge fakultete, izlaznost je bila zadovoljavajuća, kako nam govore studenti kandidati za novi saziv njihova Studentskog zbora. Jedna od njih je i Maristela Baričević, studentica prve godine diplomskog studija novinarstva na već spomenutom fakultetu, koja je bila jedna od kandidatkinja, a prema prijevremenim rezultatima, skupila je dovoljno glasova čime će biti dio Studentskog zbora FPZG-a u njihovom novom sastavu.

Kako nam govori, nikada prije baš nije razmišljala o tome da bude dio Studentskog zbora, a njezina odluka o ovogodišnjoj kandidaturi bila je potpuno spontana.

„Javio mi se kolega koji mi je objasnio budući plan i program, a kojeg bi novi saziv SZ-a trebao opravdati, kao i uvesti promjene u predstojeći rad. Zbog toga me pozvao da budem dio njegove liste, a meni je to samo dobra stepenica za dalje, kao i jedna od crtica u mojem životopisu“, rekla je Maristela za MojFaks, uz napomenu da će na temelju prijašnjih iskustava rada u studentskim medijima doprinijeti i u radu novog saziva Studentskog zbora Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

„Zugom do Lepušićeve“

S obzirom na to da je Fakultet političkih znanosti, u svrhu ovogodišnjih izbora za saziv SZ-a, imao dvije „konkurentske“ liste, njihov rad na kampanji, i zalaganje za programe te zainteresiranost glasača, bio je očit i na društvenim mrežama gdje su promovirali sve ono što je predstavljalo dio njihova predizbornog programa.

Tako je Maristela bila dio liste pod nazivom „Zug lista – Zugom do Lepušićeve“ koja je predstavljala sve godine, ali i smjerove FPZG-a. Upravo zbog dodatnog oblika „opterećenja“ njihove kampanje, koje predstavljaju društvene mreže, kako nam Maristela govori, njihove su pripreme bile višemjesečne.

„Na pripremama je radilo jako puno ljudi, sa svih godina i sa svakog našeg smjera. Ja sam svojim znanjem, iskustvom, ali i razmišljanjem mogla predlagati ideje koje bi se kasnije mogle pokazati kao inicijativa za promjene, tako da je svatko od nas predložio nekoliko točaka koje smo uvrstili u program“, dodaje.

Osobno tražila prijedloge i od drugih kolega

Osim njihovih prijedloga, Maristela je osobno od ostalih studenata, koji nisu bili kandidirani na ovogodišnjim izborima, tražila njihova mišljenja i prijedloge, sve u svrhu boljeg i funkcionalnijeg programa „Zug liste“.

„Uz svoje, uzimala sam i prijedloge svojih drugih kolega koje sam ovako direktno ispitivala što im se sviđa, a što ne. Oni su mi davali svoje sugestije koje bi možda bile dobre za uvesti ih u program ili ih predložiti nekome na višoj razini kako bi se stvorio kompromis“, napomenula je Maristela.

Osim vođenja društvenih mreža, na kojima su obje liste FPZG-a bile izrazito aktivne, kandidati su radili i na tome da potaknu studente na glasanje kako bi izlaznost bila što veća, ali i bolja u odnosu na prethodne godine.

„Mi smo htjeli postići izlaznost, s obzirom na to da smo i sami Fakultet političkih znanosti i želimo motivirati studente da izađu na izbore te ih poticati da daju svoj glas i odaberu onu opciju koja im se najviše sviđa“, istaknula je studentica diplomskog studija novinarstva.

Rezultati zadovoljavajući

Naposljetku, rezultati su bili poprilično zadovoljavajući, a njezina očekivanja sa samog početka kampanje su se i ostvarila.

„Uvijek se nadaš da će se rezultati okrenuti u najboljem smjeru, odnosno da će tako biti i na samim izborima. Ja, naravno, nisam navijala samo za sebe, navijala sam i za sve druge ljude s kojima sam surađivala i koji su doprinijeli svemu ovome“, napomenula je, ali i dodaje kako misli da su se studenti glasači ipak više vodili time da glasuju za one koje osobno poznaju i tko im se sviđa na subjektivnoj razini, a ne prema programu i predizbornoj kampanji koja je provedena.

Novi Studentski zbor Fakulteta političkih znanosti sa svojim radom će krenuti od jeseni, točnije, od početka nove akademske godine. Kako nam Maristela govori, tada će se održati i prva sjednica novog saziva na kojoj će birati predsjednika novog Studentskog zbora FPZG-a.

Za kraj je istaknula kako će se od samog početka prvenstveno zalagati za ukidanje nepotrebnih troškova referade, u vidu plaćanja prijepisa ocjena pri završetku preddiplomskog ili diplomskog studija na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.
 

Još vijesti