DNEVNIK.hr u Vijesti

Fakultet osnovao psihološko savjetovalište zbog čestog problema s mentalnim zdravljem

Problemi s neuspjehom počinju od najranije dobi

13. veljače 2023 16:37
Problemi s mentalnim zdravljem

Problemi s mentalnim zdravljem Foto: Madison Inouye/Pexels

Sve veći broj mladih ima problema s mentalnim zdravljem, a upravo zbog toga osječki Filozofski fakultet odlučio je osnovati psihološko savjetovalište kako bi pomogli mladim ljudima, prenosi Dnevnik.hr.

Do anksioznosti kod mladih najviše dolazi za vrijeme ispita jer  im borba sa neuspjehom predstavlja problem. Djecu brinu loše ocjene i ne znaju kako će reći roditeljima da su dobili nižu ocjenu od petice, a roditelji ponekada nisu svjesni da vrijednost djeteta ne određuju ocjene u školi.

U prilogu Nove TV navodi se kako anksioznost i depresivnost počinju od najranije dobi, u Hrvatskoj čak 50.000 djece ima problem s mentalnim zdravljem, a smatra se da su društvene mreže jedan od problema koji uzrokuju poteškoće kod mladih.
Važno je naučiti djecu kako prepoznati opasnost na društvenim mrežama i usmjeriti ih na pravovremenu reakciju u slučaju javnog linča koji je dostupan na svakom koraku.

 

Termin kod psihologa 

Problem nastaje u manjku stručnog kadra, a samim time dolazi i do predugog čekanja na termin kod psihologa. S obzirom na sve navedeno, osječki Filozofski fakultet pokrenuo je psihološko savjetovalište, a poznato je i da studenti sve više traže pomoć stručnih osoba.

Nije novost da se studenti bore s psihičkim tegobama, a sve to zbog akademskih obaveza koje nisu spremni izvršiti. U studentskom savjetovalištu najčešća su teme anksioznost i depresija, a terapija im omogućava rad na sebi koju moraju primjenjivati u svakodnevnom životu kako bi dobili samopoštovanje.

Ovim korakom, osječki Filozofski fakultet i stručan kadar poziva sve na otvaranje više psiholoških savjetovališta kako bi se moglo pomoći što većem broju djece i mladih ljudi koji se bore s istim problemom.

Još vijesti