P.S. u Akademska četvrt

Spavali ste u domu „samo par dana“, ali vas je račun šokirao? Doznajemo zašto ćete ipak platiti višu cijenu

Pojedini studenti često se žale na naplatu smještaja po punoj cijeni, iako su u domu boravili puno kraće.

7. studenog 2022 14:47
Sedmi paviljon studentskog doma Cvjetno naselje u Zagrebu.

Sedmi paviljon studentskog doma Cvjetno naselje u Zagrebu. Foto: V.F., MojFaks

Smještaj stanarima studentskih domova subvencionirana je državnim sredstvima pa je samim time i najpovoljnij opcija studentskog stanovanja.

Zbog potpore Ministarstva znanosti i obrazovanja studenti plaćaju nižu cijenu stanarine, ali se i dalje povlači pitanje naplate domskog smještaja od strane Studentskog centra.

U skladu s time, prošlog tjedna u privatnoj Facebook grupi Studentski dom „Stjepan Radić” – „Sava” objavljena je kritika nezadovoljnog studenta koji je priložio i fotografiju računa naplaćene stanarine. Kako navodi u objavi, iselio je iz doma 2. studenog, a Studentski centar mu je naplatio pola mjesečne stanarine u vrijednosti 187,50 kuna.

U opisu objave napisao je „190 kuna SC-u za jedan dan (ne)bivanja u sobi“, a nakon toga, uslijedili su i komentari drugih studenata. Jedan je napisao kako je i on iselio iz svoje studentske sobe istoga dana, a SC mu je također naplatio polumjesečnu stanarinu.

Sve je u skladu s „novim” pravilima

Iako brojni studenti negoduju zbog činjenice da im SC naplaćuje punu ili polovičnu cijenu stanarine za svega nekoliko dana stanovanja u domu, to pravilo propisano je Pravilnikom iz akademske godine 2020./'21. Isto su nam odgovorili iz Ureda ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu.

„Početkom akademske godine 2020./2021, na snagu su stupile izmjene Pravilnika o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu (dalje: Domski red) kojima se reguliraju obveze stanara studentskih domova, što je i objavljeno na web stranicama Studentskog centra u Zagrebu te se tada dodatno istaknulo na oglasnim mjestima u studentskim domovima“, javljaju iz Studentskog centra za MojFaks.

Kao razlog izmjene već navedenog Pravilnika navode da je u pitanju zaključak dogovora Zajednice studentskih centara u Hrvatskoj kako bi se ujednačio način naplate stanarine u svim studenskim domovima u Republici. Točnije, kako bi bilo pravedno prema svim studentima u svim hrvatskim gradovima i njihovim studentskim domovima.

Pravilnik o domskom redu dostupan je na službenim stranicama SC-a, a informacije i izmjene vezane uz naplatu stanarine navedene su unutar Članaka 17. i 18. pod stavkom 3.

Ono što se tamo navodi je da je svaki stanar dužan plaćati stanarinu prema pripadajućoj odluci o mjesečnoj cijeni smještaja u pojedinim kategorijama studentskih domova, a navode se i iznosi stanarine koji su vezani uz određeni dio mjeseca kada student useljava, odnosno iseljava iz studentskog doma.

„Stanari koji usele u dom do 15-og dana u mjesecu plaćaju puni iznos mjesečne stanarine, a od 16-og dana u mjesecu plaćaju polovicu iznosa mjesečne stanarine. Stanari koji isele iz doma do 15-og u mjesecu, uz prethodnu najavu upravi studentskog doma, plaćaju polovicu iznosa mjesečne stanarine, a od 16-og plaćaju puni iznos mjesečne stanarine“, navodi se u Pravilniku o domskom redu.

Što znači da je Studentski centar stanarinu naplatio ispravno, odnosno u skladu s izmjenama Pravilnika, uvrštenima u isti na početku akademske godine 2020./21..

vezano Studentski ormar Laganini Nakon 4 godine života u domu, Helena je majstorica slaganja ormara: Evo kako da u njih utrpate što više odjeće

vezano Studentski dom u Osijeku Akademska četvrt [VIDEO] Pohvalila novi luksuzni studentski dom u Osijeku: Neki mu ipak pronašli jednu manu

Još vijesti