P.S. u Akademska četvrt

Na zagrebačkim fakultetima uglavnom nema „spajanja“ zbog blagdana Svih svetih: Neki u ponedjeljak pišu i kolokvij

Zbog nastave u ponedjeljak, neki studenti su primorani ostati u mjestu studiranja.

28. listopada 2022 11:57
Mladić polaže ispit iz matematike

Mladić polaže ispit iz matematike Foto: Kamil Zajaczkowski via Shutterstock

Blagdan Svih svetih ove godine obilježava se u utorak, što znači da su se mnogi studenti veselili produženom vikendu.

U pitanju nije veliki blagdan poput Božića i Uskrsa, ali je svejedno neradni dan koji posvećujemo članovima obitelji i najmilijima koji, nažalost, više nisu s nama.

No, mnogi studenti se ipak nemaju čemu radovati. U pokušaju da doznamo jesu li na nekim fakultetima spojili ponedjeljak s neradnim utorkom, pitali smo studente imaju li nastavu u ponedjeljak, s obzirom da je to radni dan, iako je u utorak blagdan.

Mnogi od njih nastavu svejedno imaju, drugi će koristiti izostanke, a svega jedan fakultet je službeno odlučio produžiti vikend i proglasiti i ponedjeljak neradnim danom, što znači da će njihovi studenti nastavu imati tek u srijedu, nakon kratkog i slatkog produženog vikenda.

Neki fakulteti nisu ni objavili službene informacije

Pojedini zagrebački fakulteti, poput Fakulteta političkih znanosti i Ekonomskog fakulteta, uopće se nisu izjasnili po pitanju produženog vikenda. Nema informacija o tome imaju li u ponedjeljak nastavu ili ne, zato studenti pretpostavljaju da imaju, a to su im već i najavili neki profesori.

To nam je potvrdila i studentica novinarstva Petra koja u ponedjeljak ima predavanje iz Televizije, iako FPZG nije objavio nikakvu službenu informaciju. Osim FPZG-a, ni na Ekonomskom fakultetu nije drugačija situacija.

Studentica ekonomije Patricia pretpostavlja da imaju nastavu jer se još nitko nije oglasio po tom pitanju.

Kolokvij prije blagdana?!

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu se posebno istaknuo. Oni ne samo da će normalno održavati nastavu, nego su otišli i korak dalje, a to je da neki u ponedjeljak pišu i kolokvij.

Tu informaciju nam je potvrdila studentica Lorena koja se nalazi u toj situaciji, a ovim putem joj držimo fige da uspješno riješi kolokvij.

Izostanci služe za produženi vikend

Iako im vikend neće biti produžen, neki studenti će se snaći i na drugačije načine. Upravo to će napraviti studentica talijanistike i arheologije koja u ponedjeljak ima nastavu, no na istoj neće prisustvovati.

„Ja sam si spojila sama tako da neću ići na faks. Iskoristit ću izostanke, a njih i čuvam za takve situacije pa ih koristim za spajanje, kao i sad“, rekla je za MojFaks.

Osim nje, informaciju o tome da Filozofski fakultet u Zagrebu ima nastavu, potvrdila je i studentica Mateja Martinjak.

Predložene opcije i za online predavanja

Na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu su pojedini profesori ponudili online opciju održavanja nastave.

To potvrđuje i Marija, studentica logopedije, a nije ni to loše rješenje jer studenti online predavanje mogu pratiti i od kuće – što znači da za njih produženi vikend u krugu obitelji svakako vrijedi.

Svega dva zagrebačka fakulteta „spojila“

Od svih navedenih, javilo nam se dvoje studenata koji mogu odahnuti jer za njih produženi vikend službeno počinje! To su Fran, student Agronomskog fakulteta i studentica Kristina koja govori kako su oni na Hrvatskom katoličkom sveučilištu napravili kompenzaciju.

„Imamo slobodan i ponedjeljak i srijedu, no ponedjeljak smo odradili prošle subote“, napisala je.

Naposljetku, ostaje Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. Na temelju oprečnih informacija studenata, odluka o održavanju nastave najvjerojatnije će ovisiti o svakom profesoru ponaosob.

Studentica geografskog odsjeka nam je napomenula kako ipak neće ići kući, jer u ponedjeljak ima nastavu, ali će vikend iskoristiti da nešto dodatno zaradi – ugodno s korisnim!

Još vijesti