L.B. u Akademska četvrt

Svih 14.000 studenata na ovom sveučilištu od 2024. godine morat će slušati kolegij o klimatskoj krizi

Odluka o tome da će svi studenti, bez iznimke, morati odslušati kolegij o klimatskoj krizi dolazi nakon sedmodnevnog prosvjeda protiv fosilnih goriva.

13. prosinca 2022 11:16
Mladi prosvjednici protiv klimatskih promjena.

Mladi prosvjednici protiv klimatskih promjena. Foto: Ben Gingell via Shutterstock

Svi studenti sa Sveučilišta u Barceloni morat će odslušati obavezni kolegij o klimatskoj krizi, počevši od 2024. godine, odlučeno je nakon što je vlada odlučila udovoljiti prosvjednicima koji su organizirali prosvjed protiv korištenja fosilnih goriva.

Obavezan za 14.000 studenata

U potezu za koji se smatra da je prvi ovakve vrste na svijetu, svih 14.000 polaznika studijskih programa ovog španjolskog sveučilišta morat će slušati ovaj kolegij od 2024. godine. Dodatno, na ovom organizirat će i provesti i edukaciju o klimatskim problemima koju će proći 6000 zaposlenika, piše britanski Guardian.

Objava o ovome dolazi nakon sedmodnevne „okupacije“ sveučilišta koju je provela organizacija aktivista okupljenih pod nazivom End Fossil Barcelona.

“Ovo je promjena paradigme visokoškolskog obrazovanja, činjenica da smo prepoznali važnost da se svi obrazujemo o ovom problemu“, kazao je Federico Demaria, profesor ekonomije na spomenutom sveučilištu i jedan od 200 nastavnika koji su poduprli zahtjeve studenata prosvjednika.

„Prije 10-15 godina, poslali bi im policiju...”

“Okidač je možda i bila okupacija studenata aktivista, no pokazuje općenitu kulturnu promjenu. Prije deset ili petnaest godina, sa sveučilišta bi im jednostavno poslali policiju no sad ih ne možete izbaciti jer znate da su u pravu i da ih društvo podržava“, dodao je Demaria.

“Nije to još samo jedan kolegij o održivom razvoju“, kaže Lucía Muñoz Sueiro, aktivistica grupe End Fossil i studentica doktorskog studija. “Ovaj kombinira društvene i ekološke aspekte krize, koji su isprepleteni.“

Žrtve globalnog zatopljenja. Žrtve globalnog zatopljenja. Foto: VladisloveM via Shutterstock

Student i aktivist Lorenzo Velotti pak kaže da je razočaran što je sveučilište odbilo prihvatiti ostale prijedloge ove aktivističke organizacije, među kojima su i zahtjev da se odreknu sredstava koje im donira Repsol, španjolska multinacionalna energetska i petrokemijska tvrtka sa sjedištem u Madridu te druge korporacije i tvrtke koje profitiraju zahvaljujući fosilnim gorivima.

Skupina stručnjak i akademika koje su uglavnom predložili aktivisti, naći će se da rasprave o sadržaju kolegija. Među njima će biti i Jofre Carnicer, član Međuvladinog panela o klimatskim promjenama.

Nosit će 5 bodova

Kolegij će nositi 5 bodova studentima. Svaki bod predstavlja 25 sati učenja koji su potrebni za savladavanje materije kolegija: 15 sati kod kuće i 10 na predavanjima. S obzirom na 50 sati predavanja, koliko će biti potrebno za realizaciju kolegija, morat će vjerojatno zaposliti dodatne predavače na sveučilištu.

U priopćenju sveučilišta naveli su da su „potpuno predani raditi na iskorjenjivanju uzroka klimatske krize te ublažavanju njenih posljedica.“

Odluku da uklope ovaj kolegij u svoj program dolazi nakon istupa konzervativke i predsjednice Zajednice Madrida, Isabel Diáz Ayuso, koja je u govoru kazala da je klimatska promjena prisutna oduvijek, a „apokaliptične prognoze“ odbacila kao dio komunističke agende.

izvor: theguardian.com

Još vijesti