L.B. u Akademska četvrt

Najmlađe hrvatsko sveučilište najavilo 3 nova studija za jesen: Jedan je izrazito deficitaran i popularan

Nova akademska godina donosi tri nova studija koja će u ovome gradu moći upisati maturanti.

26. srpnja 2022 14:25
Indeks u rukama studenta, ocjene

Indeks u rukama studenta, ocjene Foto: Darko Ba, MojFaks

Budući studenti Sveučilišta u Slavonskom Brodu ovoga će ljeta i jeseni imati priliku upisati tri nova studijska programa, među kojima je i dugo najavljivani studij informatike.

Širi se lepeza znanosti u Slavonskom Brodu: najmlađe hrvatsko sveučilište za predstojeću akademsku godinu najavljuje tri nova studija, piše Brod Portal.

vezano Slika nije pronađena Laganini Prvo pa fail! Najnovije hrvatsko sveučilište pozdravilo studente pravopisnom greškom na jumbo plakatu

"Radi se o studijima koji odgovaraju potrebama tržišta rada; to je prije svega preddiplomski stručni studij informatike i informacijskih tehnologija koji smo pripremali više od godine dana i za koji smo napokon dobili dopusnicu za izvođenje od Ministarstva znanosti; zatim vrlo aktualan preddiplomski sveučilišni studij eko-inženjerstva i zaštite prirode te uvijek atraktivan studij ekonomije, u ovom slučaju radi se o preddiplomskom sveučilišnom studiju", rekao je za SBTV prof. dr. sc. Ivan Samardžić, rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Sljedeći je korak pak pokretanje sveučilišnog diplomskog studija eko-inženjerstva i zaštite prirode, ali i ekonomije. U ovom trenutku još im nedostaje stručnih nastavnih kadrova – i to docenata iz područja informatike, matematike, psihologije.

Šesnaest studijskih programa, oko 130 zaposlenih i oko 2300 studenata - to je trenutačna slika slavonskobrodskog Sveučilišta. Sve je više mladih koji prepoznaju mogućnosti i prednosti studiranja u Slavonskom Brodu. Stoga rektor i profesori očekuju veliki odaziv na upisne rokove i ove jeseni, kada i počinje izvođenje nastave na tri nova studijska programa, posebno na studiju informatike, s obzirom na galopirajući napredak IT sektora, a istodobno manjak formalno obrazovanih informatičkih stručnjaka na tržištu rada.

vezano Studirati u manjem gradu - DA ILI NE? Evo što kažu studenti koji diplomu 'ganjaju' u Krapini, Čakovcu, Šibeniku... Nakon predavanja Studirati u manjem gradu - DA ILI NE? Evo što kažu studenti koji diplomu 'ganjaju' u Krapini, Čakovcu, Šibeniku...

"Prošlogodišnji podaci govore o manjku stručnih kadrova iz informatike na tržištu rada u svim županijama", istaknuo je doc. dr. sc. Mladen Bošnjaković, pročelnik Tehničkog odjela Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Upisne kvote za sva tri studija prilagođene su potrebama tržišta rada, a više detalja o broju raspoloživih mjesta i uvjetima upisa objavljeno na web stranicama Sveučilišta.

izvor: brodportal.hr

Još vijesti