V.F. u Akademska četvrt

Sveučilište u Zagrebu otvorilo natječaj za Erasmus! Evo kako se prijaviti

Samo za najhrabrije.

14. veljače 2023 11:50
Djevojka na aerodromu

Djevojka na aerodromu Foto: JESHOOTS-com via Pixabay

Sveučilište u Zagrebu otvorilo je prijave za Erasmus+ natječaj. Natječaj se odnosi na studijski boravak studenata Sveučilišta u Zagrebu na inozemnim partnerskim ustanovama s kojima Sveučilište u Zagrebu ima potpisane Erasmus+ međuinstitucijske sporazume o razmjeni studenata za akademsku godinu 2023./2024.

Razmjena može trajati do 12 mjeseci

Erasmus+ razmjena može trajati najkraće dva mjeseca (ili jedan trimestar akademske godine) do najduže 12 mjeseci, a može se ostvariti u programskim zemljama u koje spadaju države članice EU i treće zemlje pridružene programu: Island, Lihtenštajn, Norveška, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

U akademskoj godini 2023./2024. razmjena se može ostvariti u razdoblju od 1. lipnja 2023. do 30. rujna 2024.

Studenti ne plaćaju školarinu

Erasmus+ studenti oslobođeni su plaćanja školarine na inozemnim visokoškolskim ustanovama. Studenti ostaju upisani na matičnoj ustanovi Sveučilišta u Zagrebu tijekom cijele studentske razmjene, što znači da ne smiju završiti svoj studij niti smiju biti u statusu mirovanja na matičnoj ustanovi dok su na razmjeni. Ako se nalaze u kategoriji studenata koji imaju obvezu participacije u troškovima studija, za trajanja mobilnosti dužni su platiti troškove participacije.

Tko se može prijaviti?

Na Natječaj se mogu prijaviti redoviti studenti koji studiraju na Sveučilištu u Zagrebu na sveučilišnim ili stručnim studijima i to na razinama preddiplomski, diplomski, integrirani preddiplomski i diplomski ili poslijediplomski.

Izvanredni studenti mogu se prijaviti i ostvariti mobilnost uz uvjet da tijekom mobilnosti pohađaju redoviti studij u punom vremenu na inozemnom sveučilištu. Studenti vojnih studija, mogu se prijaviti uz odobrenje Hrvatskoga vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman.

Studenti primaju i mjesečnu potporu

Mjesečna financijska potpora iz Erasmus+ sredstava za akademsku godinu 2023./2024. raspodijeljena je u tri kategorije, ovisno o zemlji u koju student odlazi:

1. za studente koji odlaze u Dansku, Finsku, Irsku, Island, Lihtenštajn, Luksemburg, Norvešku ili Švedsku mjesečni iznos potpore iznosit će 550 €

2. za studente koji odlaze u Austriju, Belgiju, Cipar, Francusku, Italiju, Grčku, Maltu, Nizozemsku, Njemačku, Portugal ili Španjolsku mjesečni iznos potpore iznosit će 550 €

3. za studente koji odlaze u Bugarsku, Češku, Estoniju, Latviju, Litvu, Mađarsku, Sjevernu Makedoniju, Poljsku, Rumunjsku, Sloveniju, Slovačku, Srbiju ili Tursku mjesečni iznos potpore iznosit će 500 €.

Kako se prijaviti?

Prijave potpisane vlastoručnim potpisom se šalju online zaključno do 2. ožujka 2023. godine u 12 sati. Uz prijavu, potrebno je priložiti Europass životopis na hrvatskom jeziku, motivacijsko pismo na hrvatskom jeziku do 300 riječi, prijepis dosad položenih ispita i ocjena te ostvarenih ECTS bodova ovjeren u referadi, potvrdu o upisanom semestru u trenutku prijave i potvrdu o znanju jezika na kojem se izvodi nastava.

vezano Frana Ugarković Akademska četvrt Želiš li studirati u Južnoj Koreji? Ova hrvatska studentica otkriva sve tajne!

vezano „Sve još miriše na razmjenu!“ Nakon predavanja Želiš na studentsku razmjenu, ali ne znaš ništa o tome? Festival mobilnosti dat će ti odgovore na sva pitanja!

Još vijesti