V.F. u Akademska četvrt

Tužne vijesti: U ovoj državi ženama zabranjeno sveučilišno obrazovanje

Dobile su otkaze i na državnim poslovima!

23. prosinca 2022 11:12
Svečana dodjela diploma.

Svečana dodjela diploma. Foto: hxdbzxy via Shutterstock

Često se žalimo da nam je teško na faksu i da jedva čekamo da ga završimo. Imamo milijun obaveza, mnogi od nas studiraju one smjerove koji ih uopće ni ne zanimaju, a pred nama je budućnost za koju ne znamo što nam nosi. To nas plaši.

Svi se imamo pravo požaliti da nam je teško i ponekad kukati. Na kraju krajeva, većina nas voli studentski život i ne možemo zamisliti kako bi bilo da nam netko gotovo preko noći zabrani studiranje. Međutim, upravo se to dogodilo ovoga tjedna u Afganistanu gdje su talibani zabranili sveučilišno obrazovanje ženama.

Otkako su talibani zauzeli Afganistan, događaju se značajne promjene. Sada su zabranili i sveučilišno obrazovanje za žene kako je priopćilo ministarstvo visokog obrazovanja u pismu upućenom svim vladinim i privatnim sveučilištima, prenosi The Guardian.

„Svi ste obaviješteni da provedete navedenu naredbu obustave obrazovanja žena do daljnjega“, stoji u pismu koje je potpisala ministrica visokog obrazovanja Neda Mohammad Nadeem.

Studentice neutješne

Glasnogovornik ministarstva, Ziaullah Hashimi, koji je tvitao pismo, potvrdio je nalog u tekstualnoj poruci za agenciju France-Presse.

„Moje studentice su izbezumljene i ne znam kako da ih utješim”, rekla je Meena, 52-godišnja predavačica u Afganistanu koja je koristila pseudonim zbog straha od odmazde.

„Jedna od njih se preselila u Kabul iz udaljene provincije, prebrodivši tolike poteškoće, jer je ovdje upisala prestižno sveučilište. Sve njene nade i snovi danas su srušeni.”

Meena, koja je bila na sveučilištu kad su talibani posljednji put preuzeli vlast kasnih 1990-ih, rekla je da može razumjeti strahove svoje studentice.

„Izgubila sam mnogo godina obrazovanja prošli put kad su bili na vlasti. I onog dana kada su talibani zauzeli Kabul, znala sam da će djevojkama zabraniti pristup sveučilištu. Možda se čine kao druga skupina sa svojim pametnim telefonima, računima na društvenim mrežama i lijepim automobilima, ali oni su isti talibani koji su mi uskratili obrazovanje i sada ubijaju budućnost mojih učenika“, ispričala je Meena.

Profesorica Manizha Ramizy, aktivistica za prava djece u egzilu, rekla je da je primila panične poruke od svojih studentica.

„One su uplašene i prestravljene, gledaju u beznadnu budućnost“, rekla je Manizha Ramizy.

Malterirali su ih

Afganistanske žene bile su mjesecima podvrgnute sve strožim ograničenjima, rekla je, ali mnogi su se i dalje nadali da će obrazovanje ostati dostupno.

„Žalile bi mi se kako su maltretirane u učionicama i u društvu. Bilo je to pakleno iskustvo, ali barem su znale da će uskoro diplomirati i ostvariti svoj potencijal. Sada je sve nestalo”, požalila se Ramizy.

Zabrana visokog obrazovanja proglašena je manje od tri mjeseca nakon što su tisuće djevojaka i žena polagale prijemne ispite za sveučilišta diljem zemlje, a mnoge su željele izabrati inženjerstvo i medicinu kao buduće karijere.

Nakon preuzimanja Afganistana od strane tvrdokornih islamista u kolovozu prošle godine, sveučilišta su bila prisiljena primijeniti nova pravila uključujući rodno odvojene učionice i ulaze, a ženama su smjele predavati samo profesorice ili stariji muškarci.

Većini afganistanskih tinejdžerica već je zabranjeno srednjoškolsko obrazovanje, što je ozbiljno ograničilo upis na sveučilište.

Studentica novinarstva Madina rekla je da se bori da shvati težinu ove zabrane.

„Nemam ništa za reći. Ne samo ja, nego i svi moji prijatelji nemaju riječi kojima bi izrazili svoje osjećaje”, rekla je ova 18-godišnjakinja.

„Svi razmišljaju o nepoznatoj budućnosti koja je pred njima. Pokopali su naše snove”, dodala je.

Neće proći bez sankcija?

Taj je potez izazvao međunarodnu osudu, uz upozorenje SAD-a da će talibani odgovarati.

„Ovo neprihvatljivo stajalište imat će značajne posljedice za talibane i dodatno će ih udaljiti od međunarodne zajednice“, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Zamjenik posebnog predstavnika glavnog tajnika za Afganistan, Ramiz Alakbarov je rekao kako je UN „duboko zabrinut“ ovom naredbom.

„Obrazovanje je temeljno ljudsko pravo. Vrata zatvorena za obrazovanje žena su vrata zatvorena za budućnost Afganistana“, napisao je Alakbarov na Twitteru.

Međunarodni odbor za spašavanje je također prokomentirao zabranu.

„Zatvaranje sveučilišta za žene i djevojke je jeziv korak unatrag za Afganistan. Ne postoje dva načina: ženama se mora dopustiti da rade i slobodno se kreću, a djevojčicama se mora dopustiti da nastave ići u školu“, rekli su iz Odbora.

Suočavaju se i s drugim ograničenjima

Talibani se pridržavaju stroge verzije islama, s vrhovnim vođom pokreta, Hibatullahom Akhundzadom, i njegovim unutarnjim krugom afganistanskih svećenika koji se protive modernom obrazovanju, posebno za djevojčice i žene.
Ali oni su u sukobu s mnogim dužnosnicima u Kabulu i nekima od njihovih redova, koji su se nadali da će djevojkama biti dopušteno da nastave učiti nakon preuzimanja vlasti.

Žene su izbačene s mnogih državnih poslova ili im je smanjena plaća. Također im je zabranjeno putovati bez muškog rođaka i moraju se pokrivati izvan kuće, idealno s burkom.

U studenom im je zabranjen odlazak u parkove, na sajmove, teretane i javna kupališta.

U okrutnom zaokretu, talibani su u ožujku spriječili djevojčice da se vrate u srednje škole onoga jutra kada su se trebale ponovno otvoriti.

Nekoliko talibanskih dužnosnika kaže da je zabrana srednjeg obrazovanja samo privremena, a naveli su i niz isprika za zatvaranje, od nedostatka sredstava do vremena potrebnog za preuređenje nastavnog plana i programa prema islamskim principima.

Izvor: TheGuardian.com

vezano I dok u Europi ovaj postotak opada, kod nas ipak raste broj žena u ICT sektoru! Karijera Broj mladih Hrvatica u ovom 'muškom' sektoru vrtoglavo raste! Po ovome smo bolji od cijele Europe

vezano Brak i djeca? Možda bolje ne, ako se žene pita... Laganini Ugledni sveučilišni profesor tvrdi: Žene su sretnije bez muževa i djece

Još vijesti