P.S. u Nakon predavanja

Savjeti za učenje koje ljubomorno čuvaju odlikaši: Počni i ti primjenjivati ova 4 pravila

Sada možeš prokužiti sve odlikaše i ostvariti jednaki uspjeh!

5. prosinca 2022 16:05
Studentica s knjigom

Studentica s knjigom Foto: Siora Photography via Unsplash

Studenti koji nisu odlikaši zasigurno često razmišljaju kako uspijevaju oni koji jesu. Neki studenti su snalažljiviji od drugih, to je činjenica, ali pojedini samo znaju „kako učiti“ i na koji način najuspješnije procesuirati gradivo za ispit ili kolokvij.

No, upravo ti pojedini odlikaši se često koriste posebnim metodama koje im na kraju uspiju i zbog toga postignu dobar uspjeh. Isprobaj ih i ti!

SQ3R metoda

Pojedini studenti koriste ovu metodu kao glavnu za svoje učenje. Ta metoda se sastoji od 5 glavnih koraka: pregled materijala, pitanja, čitanje, recitiranje i ponovni pregled naučenog.

U prvotnom pregledu, odlikaši naizmjenice pročitaju dostupne materijale kako bi stvorili osjećaj i znanje za glavne teme i ideje u tekstu. Što se tiče pitanja, ona im služe za usmjeravanje tijekom čitanja, a njih si postavljaju studenti sami.

@studying_my

Some study tips that helps me a lot, hope this helps you as well! <3 #studytok #studyhacks #foryou #student #studytips #studymotivation

♬ habits stay high - favsoundds

Nadalje, nastavljaju čitati i pritom odgovarati na sva prethodno postavljena pitanja i nedoumice. Naposljetku, odlikaši recitiraju, odnosno ponavljaju ono što su pročitali i u pregledu samo ponavljaju naučenu materiju.

Kod pisanja bilješki zapisuju vlastite misli

Odlikaši nikada ne prepisuju definicije iz knjiga ili skripti.

Oni te definicije pokušavaju logički razumjeti, a onda u svojim bilješkama zapišu svoju verziju te iste definicije, onako kako su ju shvatili. Što znači da nema „štrebanja“!

Prvo uvijek uče najteži predmet

Ovo se vjerojatno nikome ne sviđa, ali odlikaši uvijek kreću s onim predmetom o kojemu najmanje znaju, koji im je najteži ili ga najmanje razumiju.

Na taj način imaju više vremena za savladavanje teškog gradiva, ali i prostora za naučiti sve logički.

Uzimaju pauze između učenja

Neki studenti uče bez učenja. Tako im je lakše, ali je ipak dobro uzeti pauzu – to rade i odlikaši.

Ne stvaraju si pritisak da nauče čim više u malom vremenskom periodu već uzimaju pauze koje si sami određuju tijekom učenja.

Još vijesti