P.S. u Vodič za brucoše

Znamo kako će tvoje bilješke biti savršene, čak i ako profesor svake sekunde promijeni „slajd“

Pisanje bilješki na predavanju zna biti zamorno, ali znamo kako si možete olakšati ovaj zadatak.

16. prosinca 2022 13:24
Pisanje bilješki

Pisanje bilješki Foto: Green Chameleon via Unsplash

Ima studenata koji ni na jednom predavanju ne zapišu niti jednu riječ, a opet polažu kolokvije i ispite. Ako si ti jedan od onih koji zapisuju sve, nemoj odustati.

Pisanje bilješki uvijek može biti korisno – na taj način bolje pamtiš, imaš zapisana tumačenja profesora kojih u skripti nema ili jednostavno kratiš vrijeme na dosadnom predavanju.

No, kako bi zapisivanje bilješki bilo efikasnije i brže, postoje trikovi koji ti u tome mogu pomoći, a ti ih definitivno moraš isprobati.

Ne zapisuj sve od riječi do riječi

Profesori često koriste više definicija ili one opširne koje ti zapravo ne trebaju. Najbitnije su ti ključne riječi tih definicija koje moraš iskoristiti da ona ima smisla, a da istu možeš kasnije prepričati svojim riječima i shvatiti o čemu se zapravo radi.

Ne prepisuj samo natuknice s prezentacije

Bitno je pratiti i što profesor tumači. Neki profesori pak uopće ne stavljaju definicije na prezentaciju nego samo natuknice koje usmeno pojašnjavaju.

Bilješke na radnom stolu. Bilješke na radnom stolu. Foto: P.S., MojFaks

Zato obrazi pozornost na ono što i profesori govore jer često spomenu bitne stvari koje na prezentaciji ne pišu.

Podcrtaj pojmove koje profesor naglasi

Pojedini profesori dodatno naglase koje stvari će se definitivno pojaviti u ispitu ili kolokviju.

Zato je bitno da osim što se fokusiraš na prepisivanje, istovremeno slušaš i profesora te podcrtaš ili zaokružiš one dijelove gradiva za koje naglasi da će se pojaviti na ispitu.

Koristi skraćenice

Tijekom prepisivanja najčešće gubimo vrijeme na pisanje nekih drugih riječi ili pojmova. Sve to možeš skratiti na način da si odrediš skraćenicu te riječi i da znaš kasnije što ona znači. To će ti definitivno ubrzati, ali i olakšati proces prepisivanja.

Bilješke na radnom stolu. Bilješke na radnom stolu. Foto: P.S., MojFaks

Podjele označi točkama ili brojevima

Zbog brzog prepisivanja, studenti se poslije često ne snalaze u vlastitim bilješkama. One ne moraju biti ekstremno uredne, jer to nitko ne provjerava, ali si barem određene podjele označi točkama, crticama ili brojevima kako bi poslije bilješke bile preglednije tijekom učenja.

Još vijesti