M. P. u Akademska četvrt

Može li se stati na kraj krivotvorenim diplomama? Ova država odlučila je posegnuti za rješenjem

Sustav koji koristi blockchain platformu za certifikaciju podataka.

24. ožujka 2023 15:02
Prodaja lažnih diploma

Prodaja lažnih diploma Foto: Afiq Sam/Shutterstock

Posljednjih godina možete često čuti o krivotvorenim diplomama, diplomskim i magistarskim radovima. Već smo ranije pisali o istrazi gdje je otkriveno da su se diplome prodavale i na benzinskim crpkama, a sada je pitanju kako uopće zaštititi originalne dokumente od krivotvorenja?

U Austriji su osmislili tehnološko rješenje za ovu situaciju i napravili sustav koji koristi blockchain platformu za certifikaciju podataka. Riječ je o platformi na kojoj korisnici mogu važne dokumente poput certifikata ili prijavne dokumentacije zaštititi od krivotvorenja, stoji na portalu zimo.dnevnik.hr.

S jednog Sveučilišta pojašnjavaju da je glavna prednost ovog sustava mogućnost dokazivanja da su određene verzije nekih dokumenata postojale u točno određenom trenutku u vremenu. To se može pokazati ključnim za dizajnere ili ilustratore ako žele izbjeći sporove nastale zbog povrede autorskih prava kada je riječ o njihovim nacrtima.

Platformu je utemeljilo pet vodećih austrijskih sveučilišta i predstavlja jednoga od ključnih aktera u konkurentnom ekosustavu. Dokumenti u blockchainu dobivaju virtualni pečat koji se ne može mijenjati, a potvrđivanje certificiranja podataka putem QR koda, omogućuje provjeru vjerodostojnosti podataka.

Usluga je besplatna za sve članove Austrijske savezne gospodarske komore, a studenti su uslugu sjajno prihvatili.

 

Još vijesti