M. P. u Akademska četvrt

[ANKETA] Što mislite tko treba održavati sat tjelesne i zdravstvene kulture? Novi plan stupa na snagu ove jeseni

Mogućnost zapošljavanja velikog broja kineziologa

16. veljače 2023 15:28
Tjelesna i zdravstvena kultura

Tjelesna i zdravstvena kultura Foto: Yan Krukau/Pexels

Prema posljednjim informacijama, održavanje tjelesne i zdravstvene kulture u osnovnim školama preuzet će magistri kineziologije, a u eksperimentu će sudjelovati 50-ak odabranih škola, prenosi Jutarnji.hr.

Učiteljice razredne nastave bit će oslobođene obveze održavanja ovog predmeta kako bi preuzele brigu o drugim programima cjelodnevne škole, a kako prenosi Jutarnji.hr, kroz naredni period previđeno je zapošljavanje oko 1500 kineziologa.

Jedan od razloga uvođenja ove promjene jest prevencija pretilosti djece, a na taj način učenicima će biti omogućena najviša razina rada u tjelesnom odgoju i mogućnost zapošljavanja velikog broja kineziologa koji su na tržištu rada.

Anketa

Što mislite tko treba održavati sat tjelesne i zdravstvene kulture?

Ukupno glasova:

Pitali smo studenta kineziologije za mišljenje o oslobođenju obveze učitelja razredne nastave.

„ S obzirom na podatak da su Hrvati među najdebljim nacijama u EU, a sedentarni način života jedan je od glavnih uzroka. Smatram da je povećanje satnice tjelesne i zdravstvene kulture u četvrtom razredu osnovne škole i uvođenje stručnog kadra, više nego potrebno. Činjenica je da su u većini škola učiteljice prepuštene slučaju, a djeca su limitirana na igre kod kojih oni slabijih motoričkih sposobnosti prvi ispadaju iz igre. “

„Smatram da kineziolozi mogu uključiti svu djecu u nastavni sat i kvalitetnije provesti previđenih 45 minuta. Također, moram dodati da su potrebna mnoga ulaganja u samu infrastrukturu i nastavna pomagala kako bi djeca kroz cijelu godinu imala mjesto za provedbu nastave tjelesne i zdravstvene kulture.“

Prema informacija novi plan Ministarstva znanosti i obrazovanja stupa na snagu ove jeseni.

Još vijesti