V.F. u Akademska četvrt

Uskoro se održavaju izbori za predstavnike u Studentskom zboru: Planiraju li studenti glasati?

Koliko su važni studentski izbori?

23. ožujka 2023 15:34
Nemojte zaboraviti na studentske izbore

Nemojte zaboraviti na studentske izbore Foto: Wokandapix via Pixabay

Uskoro se održavaju izbori za predstavnike u Studentskim zborovima. Na svakom će se fakultetu održavati izbori, a studenti će moći glasovati za kandidate za koje žele da ih predstavljaju u Studentskom zboru njihovog fakulteta. Iako je svrha Studentskog zbora zastupati interese studenata i učiniti njihovo studiranje kvalitetnijim, čini se kako studenti baš i ne shvaćaju ove izbore ozbiljno.

Mnogi od njih će na izborima glasati samo ako taj dan imaju obaveze na fakultetu pa im je glasanje „usput“, a mnogi neće uopće glasati jer im to jednostavno nije važno. Neki studenti nisu ni upoznati s time da se održavaju izbori.

Fakulteti obavještavaju studente, ali izlaznost je slaba

Pitali smo dvije studentice hoće li izaći na studentske izbore, koliko su im oni važni te koliko ih fakultetske službe o njima informiraju.

„Nama uprava objavljuje na Teamsu da će biti izbori i potiču nas na glasanje. Isto tako su nas poticali na kandidaturu u tom privatnom Teams kanalu, a što se tiče izbora studentskog zbora na faksu, mislim da smo dosta dobro upućeni i informirani jer su kod nas osnovane dvije liste koje su se kandidirale za Studentski zbor i napravili su Instagram profile na kojima se promoviraju, predstavljaju program i svoje kandidate“, priča nam studentica s Fakulteta političkih znanosti.

„Sjećam se da prije dvije godine, kada su bili zadnji izbori, kandidati se nisu toliko promovirali na društvenim mrežama pa nisam ni znala koji su kandidati, dok je ove godine to drugačije. Plus, danas se na našem faksu održava sučeljavanje tih dviju lista, odnosno kandidata“, dodala je.

Uvijek se prijavljuju isti ljudi...

S druge strane ova studentica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta priznaje kako ju studentski izbori ne zanimaju previše te kako joj se ne čini da će se nakon izbora išta promijeniti.

„Ja ne znam kada se održavaju izbori, ali kad to bude aktualno informiraju se studenti. Budu objave na stranicama faksa, na Instagramu se objavljuje i potiče se studente da izađu“, ispričala nam je.

„Ja nisam previše zainteresirana za to, a i uvijek se prijavljuju jedno te isti ljudi, tako da do sada nisam nikad izlazila na te izbore. Iskreno, ne mislim da se išta promijeni, možda uspiju neke stvari poboljšati, ali sad da se drastično nešto mijenja, baš i ne“, priznala je.

Hoće li online izbori povećati izlaznost?

Još jedan problem koji se pojavljuje je to što se izbori održavaju fizički na fakultetu. To znači da studenti koji taj dan nemaju obaveze na fakultetu ili su otišli kući, vjerojatno neće izaći na izbore. Mala je vjerojatnost da će netko glasati na izborima ako taj dan već nije na fakultetu ili će odgoditi odlazak kući ako živi izvan mjesta studiranja. To nam je istaknula i naša sugovornica s Fakulteta političkih znanosti.

„Po mojem mišljenju, a i mišljenju drugih s kojima sam pričala, mali problem je što su ti izbori uvijek uživo i u neko glupo vrijeme. Mi smo baš pričali da je zato i mala izlaznost jer izbori kod nas su idućeg četvrtka kada cijela moja godina nema ništa na faksu i onda se nikome ne da dolaziti samo zbog glasanja pa smo čak pričali da bi bilo bolje da uvedu i neku online opciju“, predložila je.

Online izbori ili neka druga slična alternativa fizičkim izborima bi bilo odlično rješenje za studente koji neće biti prisutni toga dana na fakultetu. Možda bi se tada zaista povećala i izlaznost.

Mi vam savjetujemo da svakako izađete na izbore i da svojim glasom podržite one kandidate za koje želite da zastupaju vaše interese u Studentskom zboru.

vezano Putokaz za izbor Akademska četvrt Poznato kad se održavaju studentski izbori u Zagrebu: Studenti samo trebaju ponijeti iksicu

vezano Slika nije pronađena Vijesti [VIDEO] Vučić u predizbornom spotu 'lovi' i glasove studenata: 'Ne ispuštate knjigu iz ruku, o tome vam ovisi budućnost'

Još vijesti