L.B. u Akademska četvrt

Po prvi put, javnosti se obratio novi dekan zagrebačkog FER-a: „Hrvatska treba ovaj fakultet“

Ovog petka upriličena je svečanost obilježavanja 103. po redu Dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva prilikom koje se po prvi puta prisutnima obratio novoizabrani dekan ovog fakulteta, Vedran Bilas.

25. studenog 2022 12:35
Novoizabrani dekan FER-a, Vedran Bilas.

Novoizabrani dekan FER-a, Vedran Bilas. Foto: FER, promo

Vedran Bilas, novi dekan fakulteta koji već nekoliko godina u svoje redove studenata prima samo najbolje maturante, s najboljim ocjenama i uspjehom na državnoj maturi koji u pojedinim predmetima dosegne i do 100 posto riješenosti, iskoristio je ovu priliku da predstavi svoju viziju FER-a, vodeće hrvatske obrazovne i istraživačke institucije u području elektrotehnike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija te računarstva, koja, pored 700 djelatnika, okuplja zajednicu od 4000 studenata na svim razinama studija.

Zgrada FER-a u Unskoj ulici. Zgrada FER-a u Unskoj ulici. Foto: FER, promo

Prisutne i javnost koja je događanje mogla pratiti putem streama uživo na YouTube kanalu FER-a pozdravili su brojni uzvanici iz političke i akademske zajednice Hrvatske.

Lakušić: „Velik fakultet, po odlukama koje donosi”

Uzvanike je prvi pozdravio rektor Sveučilišta u Zagrebu, Stjepan Lakušić koji je rekao da je ovaj fakultet velik, ne samo po broju zaposlenika i studenata, nego i zbog velikih odluka koje donosi.

U osvrtu na FER, njegovu snagu i način obrazovanja mladih pohvalno je ustanovio da studijski programi ovog fakulteta mladima garantiraju posao nakon diplome, ali i da se također mogu pohvaliti kad je suradnja s gospodarstvom te sudjelovanje i realizacija projekata u pitanju, koji su priznati na europskoj razini.

Osim toga, izjavio je da će kampus „Borongaj” u sljedećih nekoliko godina postati centralno akademsko i znanstveno-istraživačko mjesto u Zagrebu, o čemu će se detaljnije raspravljati danas u poslijepodnevnim satima, na sastanku gradske Uprave i Sveučilište u Zagrebu.

Nakon njega, prisutnima se obratio gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević.

Tomašević: „FER ima novog, mladog dekana.” Dekan: „Rektor i ja smo vršnjaci.”

„FER ima novog, mladog dekana. Zagreb ima mladog gradonačelnika i siguran sam da ćemo uspješno surađivati“, kazao je na samom početku na što se kasnije nadovezao novi dekan istaknuvši da su on i rektor vršnjaci, time ukazujući na pogrešku u Tomaševićevom govoru.

„Studenti i studentice ovog fakulteta dobivaju poslove u najboljim kompanijama“, istaknuo je nakon toga u osvrtu na kvalitetu studijskih programa.

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević. Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević. Foto: screenshot via YouTube@Fakultet elektrotehnike i računarstva - FER

Zahvalio je ovom fakultetu na KSET-u u kojemu je proveo mnogobrojne studentske dane, brzom internetu, ali i bratu koji je također diplomirao na FER-u pri čemu je istaknuo odličnu organizaciju promocije studenata.

„Zadovoljstvo vas je imati u Zagrebu“, rekao je za kraj.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, održao je kratak govor nakon Tomaševića.

Filipović: „FER-u su vrata Ministarstva gospodarstva uvijek otvorena”

FER je odličan primjer kako postići privlačnost među mladima: povezan je s gospodarstvom u zemlji, ali i inozemstvu, potiče izvrsnost, i sudjeluje u brojnim kvalitetnim projektima, kazao je u svom osvrtu na rad ovog fakulteta.

„Vaše znanje, iskustvo, odgovorno poslovanje, očito su priznati u gospodarskoj zajednici“, kazao je dodavši da u njegovom ministarstvu „uvijek imaju otvorena vrata”.

Zatim se obratio i studentima. „Samo su četiri stvari koje se ne mogu vratiti: izgovorena riječ, odapeta strijela, protekli život i propuštena prilika. Na vama je da zgrabite prilike koje će vam otvoriti fakultet za vrijeme studiranja, da ulažete u sebe, dajete maksimum u svemu što radite jer ćete samo na takav način povećati šanse za uspjeh u poslovnom životu i doprinijeti razvoju naše domovine“, kazao je.

Totgergeli: „Ja sam za razliku od Tomaševića više vremena provodio na fakultetu”

Zatim se svima obratio saborski zastupnik Miro Totgergeli, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koji nije propustio priliku da podbode gradonačelnika i njegovu izjavu da je puno studentskih dana proveo u KSET-u.

Za razliku od Tomaševića, kazao je da je provodio više vremena na fakultetu i prostorijama fakuletta nego u KSET-u, na što se nadovezao na kvalitetu studenata i maturanata koji upisuju ovaj fakultet.

„Afirmirao se u najznačajniju instituciju u svome području u Hrvatskoj o čemu svjedoči činjenica da svake godine FER upisuje oko 650 ponajboljih maturanata“, kazao je.

Znanost i obrazovanje od strateške su važnosti za razvoj Hrvatske, a FER kako on to vidi, ovdje igra glavnu ulogu.

Nakon ovih gostiju i pozdravnih govornika na scenu je stupio dekan Bilas.

Dekan: „Već desetljećima generiramo nova znanja”

Osvrnuo na društvenu ulogu FER-a te na okruženje i infrastrukturu kakve FER treba da bi ispunio svoje pune potencijale s ciljem daljnjeg poticanja rada svojih iznimnih znanstvenika i inženjera koji već desetljećima generiraju nova znanja te osnažuju hrvatsko gospodarstvo i znanstvenu izvrsnost.

„Kao inženjeri nudimo rješenja!“, kazao je na samom početku. „Što je FER i kako ga hrvatska javnost doživljava? FER je najveće obrazovno i istraživačko središte u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj“, počeo je s nabrajanjem prednosti ovog ističući sjajan intelektualni potencijal koji ima snagu Hrvatsku voditi naprijed.

Govor dekana Vedrana Bilasa. Govor dekana Vedrana Bilasa. Foto: screenshot via YouTube@Fakultet elektrotehnike i računarstva - FER

Imao je poruku i za mlade koji možda još ne znaju koji fakultet upisati. „Poručujem učenicima koji ne znaju što studirati da se potrude, budu najbolji u upišu FER“; kaže jer diploma ovog fakulteta mladima otvara vrata prestižnih kompanija.

Sljedeće godine preseljenje studenata s FER-a

Zatim se dotaknuo prostornog proširenja i osuvremenjivanja FER-a zbog čega je trenutno u tijeku projekt cjelovite obnove, a početak radova očekuje se početkom jeseni iduće godine, za što je planirano i djelomično preseljenje studenata. „Kada se okupimo ponovo u ovom vrijeme iduće godine, radovi će biti u tijeku“, napomenuo je.

„Bez FER-a nema rasta i razvoja STEM-a u Hrvatskoj“, kazao je. „Hrvatska treba FER, ali i FER treba Hrvatsku“, dodao je za kraj.

Svečanosti su prisustvovali brojni visoki uzvanici, predstavnici vlasti, znanstvenih, obrazovnih i vojnih institucija te gospodarstva, a nakon prigodnih pozdravnih govora visokih uzvanika i novoizabranog dekana, uručene su nagrade najuspješnijim studentima.

Još vijesti